Насловна АРХИВА ПЛОД КАЈСИЈЕ САЧУВАТИ ОД ТРУЛЕЖИ

ПЛОД КАЈСИЈЕ САЧУВАТИ ОД ТРУЛЕЖИ

464
Фото: wikipedia

Већ на почетку овог месеца кајсија је у фази прецветавања и тада је касно да се будући род заштити од монилије, гљиве која изазива сушење цвета и трулеж гранчица и грана. Али, воћке и здраве плодове ваља сачувати од друге гљиве – Монилиние фруцтигена, изазивача трулежи плодова.

Ова гљива може да зарази само оштећен плод. Због тога воћке треба квалитетно и правовремено заштитити од гљиве проузроковача шупљикавости листа, лисних вашију и других штеточина које оштећују плод, а та оштећења су отворена врата за споре монилије.

Овој гљиви одговара хладно и кишовито време. Зараза „букне“ када после дужег, топлог периода захлади, после пљусковитих киша или града. Болест ће се брже ширити ако у воћњаку има оболелих плодова заосталих из претходне вегетације.
У вегетацији ове воћке треба редовно штитити од лисних вашију (Перфектхион, Диметогал, Системин 40 ЕЦ, Фосфамид 40 ЕЦ). Ови инсектициди истовремено кајсију штите и од бресквиног смотавца, мољца и других инсеката који могу оштетити плод, али и листове и врхове летораста. Када се створе услови за развој монилије, раствор за заштиту треба припремити од инсектицида и фунгицида (Мерпан 50 ЊП, Цаптан 50 ЊП, Вентурион, Дионал 500 СЦ, Оцтаве, Акорд).

Избор препарата зависи од сорте, односно времена бербе, јер се мора поштовати каренца. Ако је берба далеко, могу да се употребљавају и они са дужом каренцом. Чим плодови почну да беле, такве препарате ваља одложити и узети оне краће каренце.

С.М.

Добро јутро број 540 – Април 2017.