Насловна АРХИВА PLOD KAJSIJE SAČUVATI OD TRULEŽI

PLOD KAJSIJE SAČUVATI OD TRULEŽI

549
Фото: wikipedia

Već na početku ovog meseca kajsija je u fazi precvetavanja i tada je kasno da se budući rod zaštiti od monilije, gljive koja izaziva sušenje cveta i trulež grančica i grana. Ali, voćke i zdrave plodove valja sačuvati od druge gljive – Monilinie fructigena, izazivača truleži plodova.

Ova gljiva može da zarazi samo oštećen plod. Zbog toga voćke treba kvalitetno i pravovremeno zaštititi od gljive prouzrokovača šupljikavosti lista, lisnih vašiju i drugih štetočina koje oštećuju plod, a ta oštećenja su otvorena vrata za spore monilije.

Ovoj gljivi odgovara hladno i kišovito vreme. Zaraza „bukne“ kada posle dužeg, toplog perioda zahladi, posle pljuskovitih kiša ili grada. Bolest će se brže širiti ako u voćnjaku ima obolelih plodova zaostalih iz prethodne vegetacije.
U vegetaciji ove voćke treba redovno štititi od lisnih vašiju (Perfekthion, Dimetogal, Sistemin 40 EC, Fosfamid 40 EC). Ovi insekticidi istovremeno kajsiju štite i od breskvinog smotavca, moljca i drugih insekata koji mogu oštetiti plod, ali i listove i vrhove letorasta. Kada se stvore uslovi za razvoj monilije, rastvor za zaštitu treba pripremiti od insekticida i fungicida (Merpan 50 NJP, Captan 50 NJP, Venturion, Dional 500 SC, Octave, Akord).

Izbor preparata zavisi od sorte, odnosno vremena berbe, jer se mora poštovati karenca. Ako je berba daleko, mogu da se upotrebljavaju i oni sa dužom karencom. Čim plodovi počnu da bele, takve preparate valja odložiti i uzeti one kraće karence.

S.M.

Dobro jutro broj 540 – April 2017.