Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Korak ka dogovoru s Ministarstvom

Korak ka dogovoru s Ministarstvom

352

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede predstavnika „Asocijacija 2022“ i ministarke Jelene Tanasković konačno je doneo neke rezultate. Iz Asocijacije navode da su zadovoljni pregovorima i da je postignut pomak koji će poljoprivrednicima mnogo značiti. Zbog toga otkazuju protest zakazan za 27. mart 2023. godine.

– Nadam se da su malinari zadovoljni ishodom današnjeg sastanka u Ministarstvu, a zakazan im je novi sastanak 31. marta,  za čiju lokaciju ćemo tek saznati – rekao je Đorđe Grujić u ime Asocijacije. Ministarstvo poljoprivrede, Vlada Republike Srbije i ministarka su pokazali razumevanje za naše probleme i oglasili se s predlogom da zajedno radimo na unapređivanju poljoprivrede. Ministarstvo je uzelo u obzir i naše predloge i sugestije na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu – objasnio je Grujić, naglašavajući da je uzet u obzir i veliki deo tačaka iz dodatnih zahteva.

– Dobili smo 25 mesta od traženih devet za poljoprivrednike u Radnoj grupi pri Ministarstvu. Oni će biti raspoređeni po sektorima poljoprivrede, gde bi pratili rad Ministarstva, davali predloge i sugestije. Obećali su da će ispoštovati i sva zaostala plaćanja prema poljoprivrednicima, čija je dokumentacija bila potpuna do 24. marta 2023. Pored toga, dobili smo i obećanje da će gorivo biti po povlašćenoj ceni na osnovu potrebne količine litara na svaki obradivi hektar – izjavio je Grujić, čija će „Asocijacija 2022.“ kao vid garancije potpisati sporazum s Ministarstvom poljoprivrede.

Tekst: Zorica Dragojević