Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ПОМОРAЦ МИЛЕ ЧУЉКОВИЋ: Боровница доноси велику зараду, али и тражи велику посвећеност

ПОМОРAЦ МИЛЕ ЧУЉКОВИЋ: Боровница доноси велику зараду, али и тражи велику посвећеност

48

Боровница доноси велику зараду, али захтева исто толику посвећеност. У Србији је заступљена мање у односу на неке друге културе, али је из године у годину, управо због исплативости, све примамљивија воћарима.

Милета Чуљковић из Горњег Милановца пре осам година, након што је завршио каријеру као поморац на броду, одлучио је да се посвети селу које је одувек и волео и производњи боровница. Желео је да ради нешто што га опушта и смирује, а ипак доноси приход. Прве боровнице посадио је две године касније у околини Такова.

Пише: Андријана Глишић

Није свака вода за боровницу

Пре осам година само смо почели припрему прве парцеле – каже за “Добро јутро” – али смо први засад подигли 2016. Узгој боровница је комплексна прича и захтева специфичну припрему земљишта.

Додаје да никако не треба радити по личном нахођењу, већ најпре урадити анализу земље и одлучити се за технологију узгоја – да ли у саксијама, или у земљи.

Уколико земљиште не одговара, онда су саксије боља опција. Ако ипак одговара, а то значи да није превише глиновито, уколико је више песка у односу на глину и прах, онда је боље одлучити се за производњу у земљи. Потребна су лака, растресита земљишта, богата органском материјом, која имају добру размену елемената.

Вода је кључна за добар узгој. И довољне количине и квалитет саме воде су подједнако важне. Ако је тешка и пуна сола и бикарбоната, натријума, не може се заливати боровница, а наводњавање је неопходно, наглашава Милета и додаје:

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us