Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Potražnje će biti, a hoće li biti maline?

Potražnje će biti, a hoće li biti maline?

3910

Očekivani prinosi maline neće biti kao do sada. Mnogo proizvođača je smanjilo zasade, neki nisu prskali i štitili zasade jesenas, što je uz blagu zimu dovelo da prisutnosti bolesti didimela. Lazar Todorović proizvođač maline ispred udruženja Vilamet, nada se jedino, da ove godine neće biti nesporazuma sa otkupljivačima.

– Na osnovu sadašnje situacije koje imamo na berzi u Evropi je porast cene maline i sve veća potražnja za robom, i to je jedina proverena informacija koju proizvođači treba da znaju. To je dobra strana gde nećemo više slušati otkupljivače kako nam prodaju priču da maline ima na tržištu i da ima lošu cenu, kao i da je mala potražnja kupaca za njom – rekao je Lazar za Dobro jutro. S druge strane situacija u zasadima je lošija nego prethodnih godina.

– Sa druge strane imamo veoma lošu situaciju u malinama gde će rod u 2024.godini biti smanjen za nekih 50 do 60%. Svemu tome je prethodilo to što malina nije adekvatno zaštićena jesenjim tretiranjem koje joj sleduje, što je odlika razočarenja proizvođača u lošu cenu 2023.godine. Samim tim veliki broj malinara nije želeo da ulaže u skupe preparate i zaštićuje malinu – požalio se Lazar Todorović, naglasivši da je zbog neprskanja došlo do pojave didimele, bolesti koja se u malinjacima zadržava pri toplom vremenu.

– Dosta je prisutna didimela bolest koja se nije suzbila jesenjim tretiranjem, a koja se širila i zadržavala u malinjacima pri toplom vremenu, jer je zima bila blaga i samim tim dovelo je do toga da ima dosta suve maline – rekao je Todorović konstatujući da će prinosi biti ispod svakog očekivanja.

– Prinosi će biti ove godine ispod svakog očekivanja manji, što će dovesti do toga da cena koštanja proizvodnje bude još veća. Očekujemo da će ove godine cena maline dostići nivo iz 2021. godine, možda 2022.  kada se za kilogram sveže maline plaćalo 400 – 500 dinara – rekao je za Dobro jutro, ispred udruženja Vilamet, Laraz Todorović proizvođač maline.

Tekst: Zorica Dragojević