Насловна РАЗНО Пожаревац: Због несташице и цене урее сутра ратари тракторима излазе на улице

Пожаревац: Због несташице и цене урее сутра ратари тракторима излазе на улице

14

Пољопривредници окупљени у пожаревачком удружењу Стиг организоваће у четвртак, 25. новембра протест упозорења због високе цене ђубрива, како би на време упозорили надлежне на могућу катастрофалну ситуацију у пољопривреди у наредним месецима.

Како је Агросмарту потврђено у овом удружењу, иначе чланици Независне асоцијације пољопривредника Србије (НАПС), протест је пријављен, а почиње у четрврак у девет часова, вожњом трактора кроз 25 села, до центра Пожаревца и до аутопута.

Повод за протест је енормно висока цена урее, али, како кажу незадовољни ратари, више негодују због несташице овог ђубрива.

-НПК ђубрива нисмо довољно бацили на јесен, а ако не бацимо ни азота, што је извесно, с обзиром на то да га нема и да је прескуп, биће катастрофа. Нећемо моћи да очекујемо принос пшенице већи од две-три тоне по хектару, а питање је каквог ће квалитета бити. Све ће се то одразити и на државу и све њене грађане јер пшенице неће бити, а хлеб ће бити неквалитетан – каже за Агросмарт пољопривредник Иван Вучковић.

Наглашава да ове протесте пољопривредници организују како би апеловали на потенцијалан озбиљан проблем и како би Влада Србије била свесна тога.

-Азот се баца у фебруару али сви индикатори на тржишту указују на то да га неће бити довољно. Несташица је урее, а нагли раст цене изазван је растом цене гаса. Јасно нам је да је проблем глобалан и да се с тим суочавају и пољопривредници у другим земљама али у другим земљама добијају субвенције од 300 или 400 евра по хектару па могу то да компензују, а ми субвенције готово и да немамо – каже Вучковић.

Напомиње да је уреа достигла невероватних хиљаду евра по тони и да су инпути у ратарској производњи поскупели 200 до 300 одсто у односу на сировину, што пољопривредници не могу да поднесу.

Вучковић додаје да ће, уколико надлежни не реагују на овај протест упозорења, од недеље и друге чланице НАПС-а, свака за себе, организовати протесте све док се не укључе у решавање проблема.

У пожаревачком удружењу напомињу да се добављачи тешко одлучују за набавку урее с обзиром на њену високу цену. Није се, веле, до сада дешавало да цена ђубрива које је им неопходно пред јесењу сетву и пред пролеће, скаче овако вртоглаво.

-Цену од 500 или 550 евра за азот бисмо и “прогутали”, али ову, просто ненормалну, не можемо – упозорава Вучковић.

Пише: С. Г.

Извор: Агросмарт