Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ПРИПРЕМЕ ЗЕ РЕЗИДБУ: Лоша резидба – мршава берба

ПРИПРЕМЕ ЗЕ РЕЗИДБУ: Лоша резидба – мршава берба

462
Loša rezidba

Пише: Снежана Малиновић

Пре почетка резидбе треба урадити лабораторијску анализу пупољака, јер је проценат родних пупољака основ за одређивање интензитета резидбе, али и потребе за заштитним средствима, радном снагом, амбалажом, складишним простором.

 У овом периоду воћке мирују, али то не значи да за воћаре нема посла. Ближи се време резидбе којa се мора добро испланирати. Ова мера може се обављати све до поновног кретања вегетације, али не и у условима када су температуре сувише ниске. Када ће се воћке орезивати, зависи и од воћне врсте. Тако резидба јабуке и крушке може почети одмах после опадања лишћа, док резидбу коштичавих воћних врста, попут шљиве, брескве, вишње и трешње, треба почети нешто касније. У сваком случају, резидбу треба привести крају до почетка новог циклуса вегетације.

 За резидбу, као важну агротехничку меру, потребно је да се обаве одређене припреме. Неке од њих су контрола стабала у воћњаку, потом анализа пупољака и утврђивање њихове потенцијалне родности за наредну годину, уз одабир алата који ће се користити за резидбу…

Наставак текста можете прочитати у штампаном издању магазина „Добро јутро“ или ако сте наш претплатник. За више информација, погледајте секцију „Претплата“