Насловна ТЕМА ДАНА Стиг у четвртак блокира путеве

Стиг у четвртак блокира путеве

96

Иако су се у јавности појавиле информације о одустајању од протест,а пољопривредници Стига изаћи ће на протест у четвртак, 23. марта. Како истиче Недељко Савић, председник Удружења пољопривредника Стиг, пошто до данас нису добили одговор министарке пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелене Танасковић коју су позвали да дође у Пожаревац, састане се с њима и разговара о решењу за велике количине пшенице која им је остала након прошле жетве, а коју нису могли да продају услед забране извоза, мораће да изађу на путеве-

У 9 часова крећемо у протестну вожњу, а у 10.30 на мосту на Великој Морави блокираћемо саобраћај и на тај начин изразити незадовољство. Унапред се извињавамо грађанима због проблема у саобраћају које ћемо изазвати- наводи Савић.

Он је истакао да ће овај начин протеста трајати све док их неко из Министарства пољопривреде не саслуша.

– Нећемо одустајати док се не одлуче на састанак са нама – закључио је он.

Удужење пољопривредника “Стиг” упутило је позив министарки пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелени Танасковић да понуди решење за проблем коме да продају вишкове пшенице и кукуруза, а рок за одговор био је понедељак, 20. март.

На састанку у Министарству пољопривреде који је одржан у петак, није постигнут договор око судбине пшенице, као и висине субвенција. Надлежни у Министарству рекли су да им је потребно више времена, да изнађу решење актуелних проблема. Да би се поступак размишљања убрзао, пољопривредници су у госте позали министаку Танасковић, што се није десило.

– Уколико држава и Министарство сада ништа не предузму десиће се да након жетве држава неће вршити откуп пшенице јер неће имати где да је смести, што ће довести до великог незадовољства пољопривредника, пре свега јер ми од овога живимо“, рекао је Савић за Боом93.

Прем подацима Дирекције за робне резерве, вишак пшенице код произвођача је око 1,5 милиона тона, што је пола прошлогодишњег рода, а за последњих девет месеци извезено је само 400.000 тона, што је веома мало и произвођачи не знају шта ће се десити не само са пшеноцом из прошле сетве, већ и с овом која ће да уследи.

З.Д.

Boom93