Насловна ТЕМА ДАНА Stig u četvrtak blokira puteve

Stig u četvrtak blokira puteve

301

Iako su se u javnosti pojavile informacije o odustajanju od protest,a poljoprivrednici Stiga izaći će na protest u četvrtak, 23. marta. Kako ističe Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig, pošto do danas nisu dobili odgovor ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković koju su pozvali da dođe u Požarevac, sastane se s njima i razgovara o rešenju za velike količine pšenice koja im je ostala nakon prošle žetve, a koju nisu mogli da prodaju usled zabrane izvoza, moraće da izađu na puteve-

U 9 časova krećemo u protestnu vožnju, a u 10.30 na mostu na Velikoj Moravi blokiraćemo saobraćaj i na taj način izraziti nezadovoljstvo. Unapred se izvinjavamo građanima zbog problema u saobraćaju koje ćemo izazvati- navodi Savić.

On je istakao da će ovaj način protesta trajati sve dok ih neko iz Ministarstva poljoprivrede ne sasluša.

– Nećemo odustajati dok se ne odluče na sastanak sa nama – zaključio je on.

Uduženje poljoprivrednika “Stig” uputilo je poziv ministarki poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jeleni Tanasković da ponudi rešenje za problem kome da prodaju viškove pšenice i kukuruza, a rok za odgovor bio je ponedeljak, 20. mart.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede koji je održan u petak, nije postignut dogovor oko sudbine pšenice, kao i visine subvencija. Nadležni u Ministarstvu rekli su da im je potrebno više vremena, da iznađu rešenje aktuelnih problema. Da bi se postupak razmišljanja ubrzao, poljoprivrednici su u goste pozali ministaku Tanasković, što se nije desilo.

– Ukoliko država i Ministarstvo sada ništa ne preduzmu desiće se da nakon žetve država neće vršiti otkup pšenice jer neće imati gde da je smesti, što će dovesti do velikog nezadovoljstva poljoprivrednika, pre svega jer mi od ovoga živimo“, rekao je Savić za Boom93.

Prem podacima Direkcije za robne rezerve, višak pšenice kod proizvođača je oko 1,5 miliona tona, što je pola prošlogodišnjeg roda, a za poslednjih devet meseci izvezeno je samo 400.000 tona, što je veoma malo i proizvođači ne znaju šta će se desiti ne samo sa pšenocom iz prošle setve, već i s ovom koja će da usledi.

Z.D.

Boom93