Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Protest se nastavlja širom Srbije

Protest se nastavlja širom Srbije

565
Трактори у Мачви

Poljoprivrednici iz više okruga u Srbiji, koji su juče traktorima izašli na puteve, kako bi protestvovali jer im Vlada Srbije, i posle više pokušaja, nije ponudila rešenje za tešku situaciju u kojoj se nalaze, noć su proveli budni, neki na putevima, neki okupljeni u domovima svojih komšija.

Za danas je zakazan nastavak protesta, koji se može zaoštriti u Kraljevu, jer ih je tamo na prilazu zaustavila policija. Zaustavljeni su i poljoprivrednici u Staroj Pazovi, koji su krenuli ka Beogradu, do Vlade Srbije. Poljoprivrednici iz Farkaždina blokirali su put do ponoći, a od 8 sati su na putevima i nastavljaju blokadu. Spremni su i poljoprivrednici iz Novog Miloševa, oni će u 10 časova biti na raskrsnici Kikinde i Bašaida. Poljoprivrednici iz Bačke Palanke krenuli su u blokadu. I poljoprivrednici iz Mola i Ade izvezli su traktore na ulice.

Na putu Zrenjanin-Novi Sad blokade će trajati od 10 do12 časova, od 13 do 15 i od 16 do 18 časova. Kako kažu, putnički saobraćaj se preusmerava na stari Aradački put i zastoja neće biti. Blokada je i u Bašaidu. Dolovo, Kovin, Novo Selo takođe blokira puteve ka Pančevu. I Nova Crnja je u blokadi, javlja poljoprivrednik Saša Tomas.

Iz Udruženja poljoprivrednika Nadibar iz Kraljeva saopštili su da se posle sinoćne skupštine Udruženja priključe protestu poljoprivrednika i danas izađu traktorima na ulice. Polazak s traktorima je u 11 časova iz centra Ročevića. Kreću i mlekari iz sela oko Kragujevca, da blokiraju puteve ka Kraljevu. Kragujevački poljoprivrednici sutra ujutru blokiraju puteve i kreću ka opštini. Blokirana je i petlja Kamidžora kod Kraljeva.

Protestu poljoprivrednika u Kraljevu pridružuju se i voćari.

 „Pozivamo i ostale poljoprivrednike da nam se pridruže sa svojim traktorima na putu prema Kraljevu“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja poljoprivrednika Nadibar Ivan Milošević.

Prema poslednjim informacijama, i Požarevac je blokiran. Poljoprivrednici iz Dobrače i Ramaće, skupili su da pokrenu 15 traktora pred opštinu Kragujevac. Izašli su poljoprivrednici iz Stepe, Žablja, Đurđeva, blokiran put Zrenjanin-Beograd na svakih pola sata. Blokirana je i Čenta. Sombor je pomerio blokade za popodne, te su blokade postavljene u 13 sati, a blokade su i na putu Čonoplja-Kljajićevo. Blokada je i u Zmajevu, kao i u Sivcu. Blokirana je i raskrsnica Idvor-Sakule-Zrenjanin-Kovačica. Izašli su i poljoprivrednici u Novom Bečeju.

Blokiran je i kružni tok od Adrana, industrijska zona Kraljeva, gde je trenutno 60-ak traktora. Blokirani je i put Kraljevo-Kragujevac, a pridružili su im se iz Vrnjačke banje, Mrčajevaca, Knića, Kraljeva, rekao je Predrag Veljković iz Pekčanice. Na sve tri blokade poljoprivrednici planiraju da ostanu celu noć.

Poljoprivrednici su, takođe, ušli u Novi Sad.

I. R.