Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ ПУПАВКЕ ФРУШКЕ ГОРЕ: Од најотровнијих до најукуснијих на свету

ПУПАВКЕ ФРУШКЕ ГОРЕ: Од најотровнијих до најукуснијих на свету

385

Пише: Момчило Даљев

Овај род је одговоран за око 95 одсто смртних случајева проузрокованих тровањем гљивама, у чему сама зелена пупавка има око 50% удела, а припада му и најцењенија јестива гљива – благва.

Пупавке (Amanita) можда су најпознатији род гљива на свету. У оквиру овог рода налазе се најсмртоносније отровнице, попут зелене, беле и смрдљиве пупавке, али и најцењенија јестива гљива – благва. Најпознатија гљива на свету је мухара, она црвена са белим туфнама.

Род Amanita садржи око 600 врста гљива, укључујући и неке од најотровнијих познатих гљива широм света, као и неке веома цењене јестиве врсте. Овај род је одговоран за око 95% смртних случајева проузрокованих тровањем гљивама, у чему сама зелена пупавка има око 50% удела. Најснажнији токсин присутан у овим гљивама је алфа-аманитин.

Основне карактеристике овог рода гљива су:

– универзални вео (овојница) који у потпуности обавија гљиву када је млада,

– карактеристичан изглед печурке (дршка и шешир),

– прстен (када је присутан) приљубљен је уз дршку (сукњица),

– листићи су слободни (одвојено од дршке) и

– отисак спора им је беле боје.

Универзални вео (овојница) у потпуности обавија гљиву када је млада, те она тада изгледа као да се развија из јајета. Код неких врста универзални вео (овојница) може да остане при бази дршке у облику врећице или гомоља, затим у облику крпица на шеширу и/или гомољу.

На Фрушкој гори је забележено више врста гљива из овог рода.

Тиграста преслица

Ово је (Amanita ceciliae) веома честа пупавка на Фрушкој гори. Може се пронаћи од раног лета па до јесени по листопадним шумама. Распознаје се по шеширу који је маслинасто-окер до сиве боје, богато прекривен сивим љуспицама. Ивица шешира је наребрена. Дршка јој је орнаментисана карактеристичним цик-цак шарама, на додир поцрни. Нема прстена. Нема поузданих информација о њеној јестивости.

Amanita ceciliae

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us