Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Пужеви измиле након кише – овако их можете отерати!

Пужеви измиле након кише – овако их можете отерати!

11897

Сваке године иста прича, добро позната пољопривредним произвођачима – у повртњацима и расадницима велику материјалну штету прави мала, наизглед слатка животињица, пуж. Да ли сте знали да пужеви дневно могу појести количину биљне масе једнаку половини њихове тежине? Овај податак довољно говори о томе да је реч о великим штеточинама које, осим што стварају рупе на листовима и плодовима, остављају слузаве трагове и измет, отварајући пут за различите патогене гљивице и бактерије. Ми вам дајемо неколико савета како их можете отерати из баште на природан начин.

Оно што ниједан баштован не жели да види јесу рупе на листовима младе салате и тиквице, слуз на стабљикама парадајза или оштећене, полузреле јагоде. Ове. као и многе друге штете праве пужеви, који су најактивнији после кише. Можете се ослободити ових непожељних гостију уз неколико једноставних трикова.

Љуске од јаја

Након што разлупате јаја, њихову љуску немојте бацати јер она је “2 у 1”, тј. има двоструку корист. Изломите их на комаде и оставите око узгајаних биљака, правећи заштитну баријеру. Оштре ивице љуски неугодне су за мекано тело пужа и делују као да се креће по стаклу, забадајући се у стопала помоћу којих се крећу, те ће ове штеточине избегавати такве баште. Љуске јаја ће се временом распасти и нахранити земљу, првенствено калцијумом, којим обилују.

Оштре честице које ће такође отерати пужеве из ваше баште јесу пиљевина, песак, талог од кафе. Песак је чак непријатнији за пужеве од измрвљених љуски јаја, јер је у питању безброј ситних комадића које се заривају у мекано тело пужа. Песак ће такође задржавати влагу око биљке. Још један начин да направите заштитну баријеру око поврћа у својој башти јесте да разбацате соц од кафе око биљака, а можете то учинити чак у комбинацији с љускама од јаја. Осим што ће се честице заривати у стопало пужа, мирис кафе је одбојан овим штеточинама које ће побећи главом без обзира. Ипак, будите обазриви, немојте претеривати са соцом јер кафа може да закисели тло.

Такође, тло око биљака можете посути резаном сламом или јечменом плевом. Предност свих наведених решења је у томе што су природна и не уништавају тло, јефтина су и лако доступна.

Мирисне биљке

Пужеви не воле јаке мирисе, те ће избегавати баште у којима су засађене мирисне биљке попут лаванде, рузмарина, бегоније, жалфије, коморача, драгољуба, белог лука. Мирисне биљке можете засадити као природну, украсну ограду око целог врта. Од ових биљака можете припремити и препарате у виду чорбе и њима прскати тло. Док ове мале напасти код неких биљака не воле интензиван мирис, код других им смета текстура листова. Пужеви не воле биљке са длакавим или сјајним, чврстим листовима, те ће оне послужити као природна заштита. У гредицу чак можете ставити листове ових биљака за додатну заштиту.

Правилно одржавање баште

Редовним одржавањем повртњака смањићете број склоништа у којима се скривају ове напасти. Пужеви воле тамна и влажна места, те редовно уклањајте заостало лишће и друге увеле биљне остатке, избегавајте коришћење великих дрвених комада за малчирање и малч дебљи од 3 цм. Препорука је да се биљке заливају рано ујутро, како би вода могла да испари и како би се онемогућило стварање погодних места за њихово скривање близу извора хране. Пужеве ћете отерати из баште и редовном обрадом површинског слоја земљишта и његовим одржавањем у стању ситномрвичасте структуре, као и уништавањем корова око парцеле.

Ручно сакупљање пужева

Пужеве можете сакупљати и ручно, али само на малим површинама, јер би ова метода на већим парцелама одузимала превише времена. Препорука је да се пужеви на овај начин физички уклањају из баште током ранојутарних или касних, вечерњих сати. Ова метода, нажалост, није дуготрајна, па ћете морати да је често понављате.

Најбоље је да им направите замке те их, када се групишу око њих у што већем броју, ручно избаците из баште. Као што смо рекли, пужеви воле да се крију на тамним и влажним местима, те им у ту сврху можете оставити влажан комад дрвета близу “жаришта”. Они ће се ту сакрити, а ви их само сакупите у оптимално доба дана.

Природни мамци који ће такође привући пужеве и олакшати вам њихово уклањање из врта јесу остаци воћа и поврћа: коре јабука, лимуна, грејпфрута, лубенице, диње, ананаса, главице салате или неки други био отпад. Потребно га је плитко укопати, а потом прекрити картоном. После извесног времена само склонимо картон и покупимо пужеве. Можете им направити “гозбу”у близини гредица, током ноћи ће се пужеви окупити око мамца, а ви их ујутро само сакупите.

Пужеви нарочито воле кадифе, те их можете посадити и направити им “живи мамац”. Можете их сакупљати када крену да се групишу око овог цвећа.

Тања Пролић