Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Rakija od borovnice pravi hit

Rakija od borovnice pravi hit

413

Rakija je od davnina jedno od najprepoznatljivijih žestokih pića na našem podneblju a proizvesti dobru i kvalitetnu rakiju za mnoge je prava umetnost. Radoica Jevtić iz Gornjeg Milanovca je sa svojim prijateljima odlučio pre nekoliko godina da stvori novi brend srpske rakije i da osnuju destilariju pod nazivom “Jedina”. Sve je počelo kao hobi, da bi danas to već bila jedna ozbiljna destilerija sa puno planova za dalje.

-Destilarija “Jedina” nastala je iz velike ljubavi prema rakiji, ali mi smo voleli i uživali samo da je pijemo. Tako smo nas tri drugara Aleksandar Dimitrijević, Nebojša Nastovski i ja rešili da sa Aleksandrovim ocem, Milanom Dimitrijevićem koji je inače vrhunski stručnjak za proizvodnju rakija, napravimo vilijamovku za naše potrebe. Tri godine smo proizvodili rakiju za nas, dok nismo shvatili da je vreme da probamo i da je malo prodajemo, da čujemo šta misle ljudi o našem proizvodu. Na putu ka stvaranju destilerije nam se priključio i Nenad Radoman, koji punih 20 godina radi u ugostiteljstvu. Njegovo iskustvo je bilo idealno za prodaju rakija – kaže na početku razgovora Radoica Jevtić, otkrivajući kako je nastalo ime destilerije.

-Ime je nastalo sasvim slučajno ima dvostruko značenje, prvo je na samom početku kad smo nas trojica bili aktuelni prva dva slova naših prezimena znače JeDiNa, ja sam Jevtić, drugi partner je Dimitrijević, treći partner je Nastovski, četvrti partner je došao malo kasnije, on je Radoman i njemu smo dali ono Ra od rakija. Drugo značenje je sama reč jedina, jedina prava rakija, jedina moja – kroz osmeh kaže Radoica.

Kada je reč o ukusima borovnica je već duže vreme hit destilarije i na nju su Radoica i partneri posebno ponosni.

-Kada nam se priključio Radoman, pošto on ima plantažu borovnice velika želja mu je bila da napravimo rakiju od nje. Moram priznati da nismo puno znali o tome, ni kako da spremimo fermentaciju, ni koliko ćemo rakije uopšte dobiti, da li će imati arome i ukusa. Rešili smo da probamo i onda su Aleksandar i njegov tata Milan pripremili fermentaciju na tri različita načina. Kada smo proizveli rakiju odabrali smo najbolju i zapravo dobili onu koja može biti naša velika šansa. Sama proizvodnja ove rakije se ništa preterano ne razlikuje od drugih koje proizvodimo. Tajna je u radu sa čistim voćem i ono što je jako bitno voće mora biti zrelo. Mi radimo isključivo iz čistog voća bez ikakvih drugih dodataka, zato su naše rakije izuzetnog ukusa i mirisa. Rakija od borovnice je jako skup proizvod, jer je sama sirovina skupa i malo se rakije dobija, zbog čega spada u grupu ekskluzivnih pica – naglašava naš sagovornik.

Iako je borovnica trenutno najpopularnija rakija “Jedine” traženi su i drugi ukusi.

– Najtraženije su rakija od kajsije i dunje koja se proizvodi od čiste dunje bez dodataka drugog voća. Naravno tu je i šljiva – vrhunski destilat odležao u hrastovim buradima, a vilijamovka je posebna priča od te rakija smo počeli, nju najduže pravimo – kaže Radoica.

Kada je reč o tajni dobre rakije Radoica Jevtić za “Dobro Jutro” ističe da je najveća tajna u ljubavi prema tom poslu.

-Tajna dobre rakija je pre svega u jednoj velikoj ljubavi prema tom proizvodu, jako velikom radu, zalaganju, poštovanju svakog koraka u procesu stvaranja, strpljenju, jer je za dobru rakiju potrebno vreme i kad sve to ispoštujete, kad dobijete vrhunski proizvod, onda vašoj sreći nema kraja, zadovoljstvo je neizmerno – iskren je Radoica, koji kaže da za sada neće širiti proizvodni asortimana, ali da planova ima za postojeće proizvode.

– Novo je to da polako puštamo u prodaju i pakovanja 0,05l, popularne šuliće. Za sada nam je glavni cilj da radimo na promociji proizvoda, da što više ljudi čuje za nas, I a se trudimo da povećavamo prodaju – kaže na kraju razgovora za “Dobro Jutro” Radoica Jevtić.

Tekst: Srećko Milovanović