Насловна ВЕСТИ Роботи управљају производњом боровница, грожђа, уљане репице

Роботи управљају производњом боровница, грожђа, уљане репице

390

Институт БиоСенс и компанија „Зелени хит“ учествују у европском пројекту који ће подстаћи развој прецизне пољопривреде и економски раст.

Дигитална револуција у пољопривредном сектору полако, али сигурно узима замах. Одређени пољопривредни процеси су скоро у потпуности оптимизовани, а у томе главну улогу играју вештачка интелигенција, даљинска детекција и машинско учење. У сарадњи са 14 партнера из Европе, Институт БиоСенс и компанија „Зелени хит“ реализују пројекат FlexiGroBots који ће развити платформу за флексибилне мултироботске системе и допринети аутоматизацији процеса у биљној производњи. Платформа ће бити тестирана у три области од значајне економске вредности: винско грожђе, уљана репица и боровнице.

– Боровнице су у Србији постале прави хит. Наша земља има ту срећу да се налази на крајњем југу умереног климатског појаса у ком успева слађи, северни тип боровнице. То значи да ово воће код нас сазрева раније него у другим деловима Европе, што даје пољопривредницима прилику да остваре већу зараду. Ипак, за добар принос је потребно много труда и тешког људског рада на терену, као и значајна помоћ стручњака са експертским знањем и вештинама. Институт БиоСенс уз подршку научних фондова Европске уније развија систем за дигитално вођење производње боровнице. Сателити и дронови опремљени хиперспектралним камерама снимају усеве, а затим роботи опремљени најновијим технологијама развијеним на Институту прскају биљке, узоркују земљиште и елиминишу коров. На овај начин се смањују трошкови производње, повећавају приноси и добијају здравији производи, а домаћа индустрија добија један велики технолошки замајац, ракао је Оскар Марко, са Института БиоСенс

Платформа ће обухватити беспилотне летелице и роботе на земљи, интегрисаће већ постојеćе технолошке платформе и компоненте које ће омогућити мултифункционалност и продуктивност робота, прикупљање, интеграцију и дељење података, као и њихову безбедност. Циљ платформе је да се задовоље најважније потребе пољопривредног сектора.

Пројекат FlexiGroBots трајаће 36 месеци и финансиран је из програма Европске уније за истраживање и иновације, Хоризонт 2020.

Извор: Agrosmart