Насловна ВЕСТИ Roboti upravljaju proizvodnjom borovnica, grožđa, uljane repice

Roboti upravljaju proizvodnjom borovnica, grožđa, uljane repice

591

Institut BioSens i kompanija „Zeleni hit“ učestvuju u evropskom projektu koji će podstaći razvoj precizne poljoprivrede i ekonomski rast.

Digitalna revolucija u poljoprivrednom sektoru polako, ali sigurno uzima zamah. Određeni poljoprivredni procesi su skoro u potpunosti optimizovani, a u tome glavnu ulogu igraju veštačka inteligencija, daljinska detekcija i mašinsko učenje. U saradnji sa 14 partnera iz Evrope, Institut BioSens i kompanija „Zeleni hit“ realizuju projekat FlexiGroBots koji će razviti platformu za fleksibilne multirobotske sisteme i doprineti automatizaciji procesa u biljnoj proizvodnji. Platforma će biti testirana u tri oblasti od značajne ekonomske vrednosti: vinsko grožđe, uljana repica i borovnice.

– Borovnice su u Srbiji postale pravi hit. Naša zemlja ima tu sreću da se nalazi na krajnjem jugu umerenog klimatskog pojasa u kom uspeva slađi, severni tip borovnice. To znači da ovo voće kod nas sazreva ranije nego u drugim delovima Evrope, što daje poljoprivrednicima priliku da ostvare veću zaradu. Ipak, za dobar prinos je potrebno mnogo truda i teškog ljudskog rada na terenu, kao i značajna pomoć stručnjaka sa ekspertskim znanjem i veštinama. Institut BioSens uz podršku naučnih fondova Evropske unije razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice. Sateliti i dronovi opremljeni hiperspektralnim kamerama snimaju useve, a zatim roboti opremljeni najnovijim tehnologijama razvijenim na Institutu prskaju biljke, uzorkuju zemljište i eliminišu korov. Na ovaj način se smanjuju troškovi proizvodnje, povećavaju prinosi i dobijaju zdraviji proizvodi, a domaća industrija dobija jedan veliki tehnološki zamajac, rakao je Oskar Marko, sa Instituta BioSens

Platforma će obuhvatiti bespilotne letelice i robote na zemlji, integrisaće već postojeće tehnološke platforme i komponente koje će omogućiti multifunkcionalnost i produktivnost robota, prikupljanje, integraciju i deljenje podataka, kao i njihovu bezbednost. Cilj platforme je da se zadovolje najvažnije potrebe poljoprivrednog sektora.

Projekat FlexiGroBots trajaće 36 meseci i finansiran je iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020.

Izvor: Agrosmart