Насловна САВЕТИ САВРЕМЕНА TЕХНОЛОГИЈА: Паметно наводњавање и контролисано ђубрење

САВРЕМЕНА TЕХНОЛОГИЈА: Паметно наводњавање и контролисано ђубрење

60

Пише: Зорица Драгојевић

Прича о паметном наводњавању започела је из сопствене потребе Лазара Јовановића, суоснивача фирме Smart Watering и њеног извршног директора. Како је у Малом Зворнику посадио плантажу лешника, а често путовао у Нови Сад, желео је да аутоматизује и даљински прати наводњавање свог воћњака, што до тада није било могуће. По струци дипломирани инжењер електротехнике Факултета техничких наука у Новом Саду, смер Енергетска електроника и електричне машине, одлучио је да помогне и себи и другима. Направио је систем помоћу кога не морате да гледате у небо и временску прогнозу, нити да размишљате о томе да ли ће бити кише или неће, колико ће воде бити и да ли је превише или премало. Уз помоћ сензора, уређаја у пољу и апликације на мобилном телефону, његов систем потпуно аутоматизује процес наводњавања, уз уштеде у радној снази, енергији, потрошњи воде, времену и новцу.

– Од 2017. године радимо на развоју дигиталног помоћника за наводњавање и прихрану биљака. Ради се о систему који одговара на три кључна питања који сваки пољопривредник има када је наводњавање у питању, а то су: кад треба наводњавати, с колико воде, и како да тај процес буде што једноставнији. Уз помоћ сензора, уређаја у пољу и апликације потпуно се аутоматизује процес наводњавања, уз уштеде у радној снази, енергији, потрошњи воде, времену и новцу – објашњава Лазар, уз напомену да су до сада своје системе, на задовољство корисника, уградили широм Србије.

Велико олакшање и за мале произвођаче

Системи Smart Wateringа инсталирани су готово у целој Србији, од Суботице па до Лепосавића на северу Космета. Најчешћи корисници су воћари који користе систем кап по кап, пре свега произвођачи боровнице, лешника и јабуке. Под овим системима су засади од једног хектара па до 250ха и ти засади су у власништву, како мањих произвођача и породичних газдинстава, тако и највећих компанија које се у Србији баве производњом хране. И ту су, по речима младог инжењера, сви подједнако заступљени, свесни потребе за наводњавањем и за учешћем технологије у пољопривреди.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us