Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Simbol slave i pobede IMA PRAKTIČNU PRIMENU

Simbol slave i pobede IMA PRAKTIČNU PRIMENU

535

Lovor (Laurus nobilis L.) je zimzeleni grm ili manje drvo sjajnih kožastih listova dugih od 7 do 10 centimetara. u našem narodu poznat je i kao lorber, davorika, lovorika, zelenika, javorika… Poreklom je iz Male Azije.

Mediteranska je biljka koja je veoma popularna i na Crnogorskom primorju, ne samo kao začinska, već i kao ukrasna, ali  se koristi i kao živa ograda. Njegovo ime potiče od latinskih reči laurus – začinsko drvo, i nobilis – što znači čuven.

Od davnina se verovalo da poseduje snažna magična svojstva za ispunjavanje želja, a predstavljao je i simbol pobede i uspeha.

   Starim  Grcima drvo lovora je bilo sveto i često su ga koristili u verskim svečanostima i za ukrašavanje ulaza u kuću. Legenda kaže da su sveštenici žvakanjem njegovih bobica i dimljenjem listova dobijali moć proricanja budućnosti. U Grčkoj je lovor bio posvećen bogu Apolonu, mitskom arhetipu moći, mudrosti i muške lepote.

   Prema  predanju,  lepu nimfu Dafne otac je pretvorio u lovorovo stablo da bi  izbegla Apolonovu osvetu zbog neuzvraćene ljubavi. Tako je lovor postao  Apolonov simbol, te su se lovorovi venčići u njegovu čast davali pobednicima na atletskim takmičenjima i pesnicima. Rimska kultura je lovor prigrlila kao svoj simbol  mudrosti,  slave i pobede.

Uostalom, laureat je reč koja označava osobu koja je dobila najviše priznanje u nekoj oblasti, te odatle i dolazi fraza “okićen lovorovim vencem”, odnosno  “ovenčan lovorom”. Anglosaksonci su u prošlim vekovima verovali da štiti od kuge i udara groma.

   Listovi lorbera, kako ga najčešće nazivaju, vrlo su aromatični, ljutkastogorkog i jakog ukusa. Sveži sadrže vitamin A i C, te B kompleks. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum.

U lovoru se nalazi do tri procenta etarskog ulja, koga čine cineol, eugenol, tanini, seskviterpeni i gorke materije.

   Posebno mesto ima u tradicionlnoj medicini.

Izvanredan je kad srce prekomerno lupa, leči zglobove, odličan je za probavu, čisti pluća, snižava nivo šećera u krvi, ublažava napade kašlja, bronhitis i blagotvoran je u lečenju disajnih organa. Ima antiseptičko i protivupalno dejstvo, jača imunitet. Topi kilograme. Dokazano je efikasno sredstvo u borbi protiv reume, kožnih bolesti.

Piše: Dobrila Radivojac