Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Симбол славе и победе ИМА ПРАКТИЧНУ ПРИМЕНУ

Симбол славе и победе ИМА ПРАКТИЧНУ ПРИМЕНУ

444

Ловор (Laurus nobilis L.) је зимзелени грм или мање дрво сјајних кожастих листова дугих од 7 до 10 центиметара. у нашем народу познат је и као лорбер, даворика, ловорика, зеленика, јаворика… Пореклом је из Мале Азије.

Медитеранска је биљка која је веома популарна и на Црногорском приморју, не само као зачинска, већ и као украсна, али  се користи и као жива ограда. Његово име потиче од латинских речи laurus – зачинско дрво, и nobilis – што значи чувен.

Од давнина се веровало да поседује снажна магична својства за испуњавање жеља, а представљао је и симбол победе и успеха.

   Старим  Грцима дрво ловора је било свето и често су га користили у верским свечаностима и за украшавање улаза у кућу. Легенда каже да су свештеници жвакањем његових бобица и димљењем листова добијали моћ прорицања будућности. У Грчкој је ловор био посвећен богу Аполону, митском архетипу моћи, мудрости и мушке лепоте.

   Према  предању,  лепу нимфу Дафне отац је претворио у ловорово стабло да би  избегла Аполонову освету због неузвраћене љубави. Тако је ловор постао  Аполонов симбол, те су се ловорови венчићи у његову част давали победницима на атлетским такмичењима и песницима. Римска култура је ловор пригрлила као свој симбол  мудрости,  славе и победе.

Уосталом, лауреат је реч која означава особу која је добила највише признање у некој области, те одатле и долази фраза “окићен ловоровим венцем”, односно  “овенчан ловором”. Англосаксонци су у прошлим вековима веровали да штити од куге и удара грома.

   Листови лорбера, како га најчешће називају, врло су ароматични, љуткастогорког и јаког укуса. Свежи садрже витамин А и Ц, те Б комплекс. Од минерала су присутни калцијум, манган, гвожђе, селен, цинк и магнезијум.

У ловору се налази до три процента етарског уља, кога чине цинеол, еугенол, танини, сесквитерпени и горке материје.

   Посебно место има у традиционлној медицини.

Изванредан је кад срце прекомерно лупа, лечи зглобове, одличан је за пробаву, чисти плућа, снижава ниво шећера у крви, ублажава нападе кашља, бронхитис и благотворан је у лечењу дисајних органа. Има антисептичко и противупално дејство, јача имунитет. Топи килограме. Доказано је ефикасно средство у борби против реуме, кожних болести.

Пише: Дoбрилa Радивојац