Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ „СПОРА ХРАНА“:Традиционални залогаји локалних заједница

„СПОРА ХРАНА“:Традиционални залогаји локалних заједница

513

И ми имамо производ са престижном етикетом „Presidium“. Шљивовица од аутохтоне шљиве Црвена ранка, Драгане Вељовић из села Гледић код Краљева, на листи је 500 одабраних производа из целог света.

Српска шљивовица са Гледићких планина у бираном друштву са британским чедар сиром, шпанском малвазијом, швајцарским за ементалером, мароканским арганским уљем…

„Slow Food“ (Спора храна) је светска организација која окупља преко милион људи, посвећених доброј, чистој храни и праведној производњи хране. У мрежу су укључени кувари, млади активисти, пољопривредни произвођачи, експерти и академици из преко 160 земаља. Ову мрежу, која је противтежа одавно присутног тренда „Fast food“ ( Брза храна), чини 100.000 чланова повезаних у преко 1.500 локалних организација широм света, познатих као конвивији и  2.400 Terra Madre заједница. Готово неприметно је промакао податак да и Србија има производ који је на листи „1 од 500“ са престижном етикетом „Presidium“.

Шљивовица од аутохтоне шљиве Црвена ранка, Драгане Вељовић из села Гледић код Краљева, на листи је 500 одабраних производа из целог света међународног покрета „Slow food“. Драганина ракија настала је из веома честог разлога. Њена породица у почетку није имала довољно новца за класичну комерцијалну производњу, те се ослонила на традиционалну породичну дестилерију.

Рецептура два века стара

Прича је почела на обновљеном имању Драганиних предака на Гледићким планинама. Те 2008. године она је била прва жена у Србији са регистрованом породичном дестилеријом за производњу ракије. Дошла је у неприступачан крај са супругом, ћерком и мајком у газдинство своје прабабе и прадеде, где се Црвена ранка гаји већ два века. 

-Почели смо да правимо ракију по традиционалној рецепутури. Као некада, ручно скупљамо шљиве, и то само оне које су добре за јело. Ферментација се обавља у дрвеним кацама, а печење у бакарним казанима мале литраже. Тако добијамо меку ракију, коју одмах или касније препечемо да бисмо добили љуту, која потом она „лежи“ три месеца у храстовим бурадима, шест месеци у бурадима средње старости, а потом у старим храстовим посудама. Искрено говорећи, у почетку смо морали да се држимо некадашње рецептуре, јер нисмо имали довољно новца за нешто више. Испоставило се да нам је то била предност. Јер, овај начин производње од аутохотне сорте шљиве препознала је организација „Slow Food“ и доделила нам вођење свог огранка у нађем селу – Цонвивиум Slow Food Гледић. Тако смо постали први оснивачи удружења конвивијума Slow food у Србији – каже Драгана Вељовић, иначе правник по струци.

„Slow Food“ је основан 1989. године, како би се суочио са порастом  тренда брзе хране и исто тако брзог начина живота, чији је резултат нестајање локалних традиција исхране и све мањег интереса људи за храну коју једу, одакле она долази и каквог је укуса. Данас, „Slow Food“ има преко милион активних присталица,  око 100.000 чланова, 4.930 “Ark of Taste” производа, 2.400 заједница хране, 3.110 башти у Африци и 160 земаља чланица.

Свеже, чисто, праведно

-Приступ Slow Food-а пољопривреди, производњи хране и гастрономији се заснива на концепту квалитета хране који је дефинисан са три међусобно повезана принципа. Први је, свежа и укусна сезонска исхрана, која је део наше локалне културе. Други је чиста производња и потрошња хране која не штети животној средини, доприноси благостању животиња и нашем здрављу. Трећи принцип је праведна, приступачна цена за потрошаче и праведни услови и плата за мале произвођаче –  објашњава Драгана.

Ретка сорта, стара прерада и нетакнута природа

До престижне етикете ракија из Централне Србије стигла је захваљујући околностима које су паметно искористили. Пресидиум означава квалитетну производњу која је у ризику од изумирања, штити јединствене регионе, обнавља традиционалне методе прераде, штити домаће животиње и локалне биљне сорте.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us