Šta je to mlado vino?

Vino koje gledamo pred sobom, govori o nama, mi smo ga proizveli, proizveli za sebe… i to isto vino više nego neki drugi proizvod predstavlja karakter i ukus majstora koji ga je oblikovao. U jednoj čaši vina sadržana je sva istorija čoveka.

Ako pogledamo u našu prošlost – bilo ko, bilo gde, pio je vino. Pilo se prilikom filozofiranja, pisanja ili slikanja, slavlja bilo koje vrste.Pilo se prilikom udvaranja, venčanja, vino je sastavni deo svakog našeg praznika. Čini se da je tu oduvek. Vino se menja iz godine u godinu, od vinograda do vinograda, od severa do juga, od proizvođača do proizvođača, od prošlosti do sada, od sada do…

Vino je, jednostavno rečeno, alkoholno piće koje se dobija nakon fermentacije različitih vrsta grožđa. Hemijski sastav zrna grozdova dozvoljava im da fermentišu čak i bez dodavanja šećera i vode, a upravo je ta tehnologija primenjena kod proizvodnje mladog vina. Mlado vino se proba svake godine krajem novembra. Ono je aromatično, lagano i sveže i skoro bez tanina. U celom svetu se mlado vino povezuje sa Božule nuvo, a to je crno vino proizvedeno od sorte crnog grožđa Game (Gamau) u Francuskoj ili tačnije u regionu Božulea u Burgundiji. Od ove vrste grožđa se dobijaju razne vrste laganih vina sa voćnim ukusom.

Tajna neverovatne arome i bogatog vođnog ukusa mladog vina je u načinu njegove proizvodnje. To se radi specijalnom tehnologijom, jer se grožđe ne gnječi, već se stavlja u posudu punu ugljen dioksida u kojoj nema vazduha, a samim tim ni kiseonika.

Tokom dve do 3 nedelje odvija se slaba fermentacija, a procenat alkohola dostiže do 1,5%. Tek nakon toga se grožđe gnječi i dodaje mu se kvas, pa zatim počinje prava fermentacija. Ova tehnologija je zaslužna za sveži miris voća. Ovo mlado vino se konzumira samo mesec i po dana nakon berbe grožđa. Namenjeno je brzom konzumiranju u roku od šest meseci do godinu dana.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime