Насловна ВЕСТИ1 Све више младих узгаја лековито биље

Све више младих узгаја лековито биље

33

Ово је доба године када многи посежу за препаратима на бази лековитог биља, како би подигли имунитет и урадили детоксикацију организма. Узгајање лековитог биља исплатив је посао и све је више младих који одлучују да се баве овом врстом производње, а драгоцене савете могу добити у Институту “Др Јосиф Панчић” у Панчеву.

У сезони прослава и претеривања у јелу и пићу лековито биље одлично је решење за детоксикацију организма. Многобројне су предности коришћења препарата на бази овог биља поготово у зимским месецима када смо изложени разним вирусним и бактеријсим инфекцијама. У те сврхе најчешће се користе чајне мешавине.

– Ехинацеа је изузетно добра за јачање имунитета и она се доста гаји на подручју Војводине и централне Србије. Поред ње ту су и биљке мало јачег укуса, горке као што су бели оригано или неке које имају антисептична дејства. Бели оригано утиче на смањење броја непожељних микроорганизама као што су гљиве и бактерије – каже др Владимир Филиповић, Институт за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић.

У последње време многи се окрећу производњи лековитог биља јер је доста исплатива, а потражња расте. Све је више младих који купују имања изван града на којима желе да узгајају ово биље. За савете могу се обратити стручњацима из Института „Јосиф Панчић“. Њихова препорука је да то у почетку буду мањи засади и да крену са оним што је најтраженије на тржишту, као што су бели слез и невен. Важно је обезбедити и мрежу купаца и прерађивачке капацитете каже Филиповић.

– Произвођач мора да има сушару или да импровизује да би сушио. У летњим месецима може и природно, али наша препорука је да то буду термичке сушаре да би квалитет био бољи – додао је он.

У години када Институт за проучавање лековитог биља “Др Јосиф Панчић“ обележава седам и по деценија постојања и у плану су многобројна предавања и консултације па је и то прилика да се дође до драгоцених сазнања о производњи, преради и примени лековитог биља.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay