Насловна ВЕСТИ Svilajnac će dobiti novu mlekaru

Svilajnac će dobiti novu mlekaru

240

Opština Svilajnac i kompanija Master firgo do kraja 2024. godine izgradiće mlekaru koja će postati i otkupni centar. Proizvođačima mleka iz okolnih svilajnačkih sela se na ovaj način obezbeđuje sigurno tržište i dobra cena.

– Čini mi se da dolazi neko bolje vreme s obzirom da je nestašica mleka na tržištu, a samim tim i cena mleka ide na gore i nama proizvođačima mleka to mnogo znači. Uglavnom mi proizvođači mleka čekamo bolju cenu mleka i onaj ko daje bolju cenu mleka taj će i da ima naše mleko – rekao je Goran Jović, stočar iz sela Bobova.

Izgradnjom mlekare Svilajnac će dobiti novi otkupni centar i mlekaru kapaciteta i do 30.000 litara mleka dnevno.

– Nadamo se da će cena mleka biti bolja, dolazi nam uskoro nova mlekara sa Zlatibora pa se nadamo boljem. Konkurencije ima tu ali opet sve manje i manje ima stočara tako da ima i manje mleka. Trenutno završavam Poljoprivrednu školu u Svilajncu, četvrta sam godina ali planiram da nastavim proizvodnju na selu – kazao je Filip Jovanović, stočar iz sela Crkvenac.

U naredne tri godine opština Svilajnac će opredeliti 300.000 evra za sufinansiranje nabavke novih stočnih grla, a u samu izgradnju mlekare biće uloženo tri miliona evra.

– Mislim da Srbija ne treba da izvozi mleko, Srbija treba da izvozi gotove proizvode i da ta zarada od mleka do gotovog proizvoda se podeli na ravne časti, između proizvođača i prerađivača. Ako vi skupite mleko u Srbiji i izveze te ga u regionu praktično ništa ne ostaje Srbiji, ali ako to mleko preradite u Srbiji napravite kvalitetne proizvode i izvezete u region, onda ima mesta da zarade i proizvođači i prerađivači i transporteri i na kraju, što je najbitnije državi ostane PDV – napomenuo je predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović.

U trenutku kada se tržište suočava sa problemom proizvodnje i distribucije mleka, ulaganje u stočni fond i dalju preradu daje nadu stočarima iz Svilajnca da šire sopstvene kapacitete i proizvodnju.

Opština Svilajnac poznata je po razvijenom stočarstvu i uzgoju simentalske rase goveda. Od 1.100 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, polovina se bavi stočarskom proizvodnjom.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay