Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ТИКВЕ СУДОВЊАЧЕ НЕОПРАВДАНО ЗАБОРАВЉЕНЕ: Натега и врг много више од хране

ТИКВЕ СУДОВЊАЧЕ НЕОПРАВДАНО ЗАБОРАВЉЕНЕ: Натега и врг много више од хране

135

Пише: Жељко Дулановић

Тикве судовњаче, а најпознатије су натега и врг, данас ретко ко гаји у Србији мада су некада имала широку употребу у домаћинству. Домаћини су уз помоћ њихових осушених плодова извлачили ракију из буради, или су у њима носили воду када крену у поље на рад. Страствени љубитељи дувана од ових тикава су правили луле, а једну такву, необичног облика, користио је и филмски Шерлок Холмс.

Данас се тикве судовњаче углавном могу видети у баштама хобиста и љубитеља старих заборављених сорти. И то не више од пар биљака, посађених у гомилицу стајњака или уз ограду, јер овим биљкама приликом раста треба ослонац, како би плодови били правилног облика. Други народи их пуно више цене, па се у појединим деловима Азије, Америке, Африке и западне Европе од њих спремају укусна слана јела и слаткиши, а због лековитих својстава се користе и у народној медицини.

Укусније од тиквица, отпорне на мраз и болести

Тикве судовњаче (Lagenaria siceraria) или суве тикве, сродници су краставаца и осталих тикава и бундева, а због отпорности на ниске температуре и разне болести често се користе и као подлога за калемљење лубенице и диње. Мада су њихови млади плодови укуснији од плодова тиквице, код нас се ретко користе у исхрани, већ се беру тек када су потпуно зрели, ради израде предмета за свакодневну употребу. Веома често их користе и ликовни уметници који се баве декупаж техником, јер се плодови могу осликавати и украшавати. Чак и неосликане, ове тикве имају занимљиву и декоративну форму, па се понекад гаје и као украсно биље у двориштима.

Натега и врг су две форме ове тикве које се и данас користе у домаћинствима на селу, али све ређе. Натега има доњи проширени део и горњи који је издужен и танак и који може бити дуг и преко два метра. Врг је мањи, има два проширења која су повезана у целину. Врг се користио за захват и пренос воде, али и као музички иструмент, јер осушене семенке праве карактеристичан звук унутар плода. Натега се користи за извлачење ракије из бурета, или се секла тако да добије форму кутлаче за супу и разне чорбе, као и за вино, ракију и воду – објашњава др Ивана Петровић, биолог по струци, координаторка локалне банке семена при Еколошком покрету „Оквир живота“ у Мионици.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us