Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Тинктуре од гљива за јачи имунитет

Тинктуре од гљива за јачи имунитет

331

Пише: Јелена Лукић

Златко Јовановић (41) из Деспотовца дугогодишњи је љубитељ природе, гљивар и планинар, а откако траје епидемија короне, почео je озбиљније да се бави производњом природних препарата од биљака и гљива, пре свега, за јачање имунитета.

– Већ неколико година правим домаће лековите производе за своју породицу, најпре за баку Мицу (91) која je раније сваке године имала проблеме са грипом. Правио сам чајеве и тинктуре од гљива ћуранов реп и шитаки које је она редовно узимала зими, током сезоне грипа, а прошле године је имала корону и успешно се опоравила. Све производе смо и сами пробали – каже Златко Јовановић.

По професији дипломирани економиста, пре две године је регистровано пољопривредно газдинство, како би могао да пласира своје домаће производе, којих тренутно има 14.

Реиши за дијабетичаре, лавља грива против деменције

– Правим тинктуре од гљива. Ту се ради двострука екстракција: прво се извлачи у алкохолном раствору, а онда се ради водени декокт, пошто полисахариди не могу да се растворе у алкохолу. Те гљиве су јаки имуностимуланси. Ћуранов реп је и званична медицина признала. Највише се користи за борбу против тумора и делује против вируса. Утврђено је да може помоћи и код реуматизма и хроничног умора. Најважнији састојци су бета-глукани. Зато ова гљива побољшава опште функције организма, подиже имунитет и расположење, смањује хронични умор, подиже апетит и делује антидепресивно – наводи Јовановић.

Гљива реиши, од које такође прави тинктуре, добра је за дијабетичаре, а лавља грива за деменцију, мултипла склерозу, тетиве, лигаменте. Све ове гљиве Златко сакупља на подручју Поморавског округа, пре свега на планинама Бељаница и Јужни Кучај које су богате гљивама. Јовановић је јeдан од оснивача Удружења гљивара и љубитеља природе ,,Горун“ из Ћуприје, које често организује сакупљање гљива на овом подручју.

Каже да је велики љубитељ природе од малена, а о лековитим својствима биљака и гљива информисао се годинама преко стручне литературе.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us