Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ U Zaječaru i Boljevcu sadnja voća i do marta

U Zaječaru i Boljevcu sadnja voća i do marta

277

Sadnja voća u Zaječaru i Boljevcu, krajevima koje pokriva PSSS Zaječar, još nije završena. Savetnici veruju da će traja ti do marta, jer su, za sada izostali mrazevi, i uslovi su dobri. Kasnilo se zbog lošijih uslova za jesenju pripremu. O tome za Dobro jutro govori Mihajlo Žikić savetodavac u PSSS Zaečar.

– Prolećna sadnja voća još nije završena. U principu ide dobro, samo što nisu bili dobri uslovi za jesenju pripremu, tako da su ljudi i sad pripremali zemlju i zato kasne sa sadnjom. Morali su još malo da je usitne i pripreme kako treba – rekao je Mihajlo Žikić savetnik za voćarstvo u PSSS Zaječar, naglasivši da su uslovi dobri jer nema jakih mrazeva.

– Sadnja će, ovim tokom, verovatno trajati do marta – prihrana je po rečima savetnika klasična za sadnju, a u poslednje vreme se preporučuju vodotopiva đubriva.

– Prilikom sadnje uvek ide prihrana na osnovu analize zemljišta. Što se tiče same sadnje u poslednje vreme preporučuje se, u zavisnosti od vlažnosti zemljišta, zalivanje vodotopivim đubrivima. Fosfornim đubrivima radi boljeg ukorenjavanja, eventualno još neki fitohormoni da bi biljka krenula u proleće kako treba. Ide obavezno i zaštita od divljači – pored onoga što se trenutno najviše sadi u ovim krajevima, raduje i povratak šljive.

– Trenutno se sadi lešnik, orah, kruška i to je ono što je aktuelano poslednjih godina, a i šljiva se vratila u ovaj kraj – konstatovao je zadovoljno Mihajlo Žikić savetnik.

– Šljiva se vratila i to stenlej i čačanska rodna, one starije čačanske sorte, se više sade nego neke autohtone. Zbog otkupa i prerade stenlej je ovde u našem kraju dominantan – izjavio je savetodavac, pomenuvši i stanje u starijim voćnjacima.

– Još uvek su ekološkom mirovanju, nije krenula vegetacija. Malo je i zahladilo ovde kod nas, jutros je bilo minus četiri. Prošle godine smo u voćnjacima imali i mrazeve, rod nije bio nešto dobar, a ove godine su voćke u dobrom stanju i dobrom rodnom potencijalu za narednu sezonu. Kako će biti ovo proleće to već ne možemo da prognoziramo – rekao je Žikić i naglasio da je antifrost zaštita u ovom kraju u promilima, ali je porastao broj osiguranih od mraza.

– To je u promilima u našem kraju. Maltene niko nema. Potreba je velika količina vode za njih a retko ko ima mogućnost da obezbedi toliku količinu vode. Osim starog dobrog paljenja slame, mnogi su se odlučili da svoje voćnjake osiguraju od mraza – izjavio je za Dobro jutro Mihajlo Žikić, savetnik iz Zaječara.

Tekst: Zorica Dragojević