Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Украс дома и укус оброка

Украс дома и укус оброка

Зачинско биље

436
Фото: Pixabay

“Ајде Като, ајде злато, ајде са мном целер брати” – само су први стихови народне љубаване песме у којој се спомиње наjпопуларнија зачинска биљка тих времена, чији су листови у супи божанствено мирисали, а она је крепила и давала снагу… Можда ове биљке тада нису гајене, али су их љубитељи проналазили и користили. Зачини су били присутни у кухињи и у традицији многих племена и народа. У библијским записима спомињу се целер, селен, цимет, босиљак, анис…

Временом, свеже зачинске и ароматичне биљке постају све траженије, а данас, у 21. веку, могу лако да се узгајају у саксијама, у кухињи на прозорској дасци. Декоративне су, пријатног мириса, а уједно надохват руке. Лако их је чупнути или штрицнути приликом припремања јела, али и разних приправака за лечење и негу. О томе смо недавно разговарали са Душицом Пушкаревић из Београда, која ове биљке гаји током целе године у складу с еколошким принципима, без хемије, а за сваку има посебну причу.

Биљка за дезинфекцију

Жалфија се може лако узгајати у саксији на осунчаној страни кухињског прозора. Пошто има прилично јак, ароматични мирис и горак укус, користи се у малим количинама. Одлична је за дезинфекцију уста и грла, против упале десни и за инхалације у случају прехлада. Омиљен је зачин, те се додаје јелима с парадајзом, тестенинама и разним врстама меса.

Део културе живљења

– Пре пет или шест година, кад смо пожелели да се вратимо природи, напустили смо посао у граду, основали породичну фирму, те надомак Београда подигли стакленик и почели да узгајамо зачинске и ароматичне биљке без хемије – каже наша саговопрница, која је са супругом и децом успешна у овом послу.

Модеран, топао породични дом, посебно кухињски део, за Пушкаревиће је незамислив без импровизоване баштице. Пре тога пратили су светске трендове, проналазили наше давно заборављене биљке, које ће не само дати леп укус и мирис оброку, већ и организму чинити добро. Тако су свеже зачинске биљке постале део културе живљења.

Зачинско биље могу лако узгајати и почетници, а осим добре воље, најважније је да им се обезбеди довољно воде и светлости. Међутим, ту људи највише греше, указује Душица Пушкаревић, и објашњава да ове биљке не подносе много влаге, јер она може и да им нашкоди, па да клону и пропадну. Треба их заливати тек када се супстрат у потпуности осуши. Боље да је биљка један дан сува него да се залива кад је земља влажна.Зато све саксије на дну морају имати дренажни отвор и одговарајућу дренажу (слој шљунка) ради отицања воде.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us