Насловна ВЕСТИ Упорни људи чувају занат, али и развијају нове идеје

Упорни људи чувају занат, али и развијају нове идеје

161

Породица Перишкић из Бачког Моноштора бави се пчеларством, али су производњу меда искористили на различите начине. Уз мед ту су и медењаци, медовача, али и спремност да у сваком тренутку угосте туристе.

„Посетиоци су нам туристичке групе. Припремимо за њих презентацију наших производа, причу о нашим пчеларским почецима, а почео је прадеда да се бави пчеларством, наставио деда. Моји родитељи и сада и ја помажем“, каже Иван Перишкић.

„Додатно правим медењаке. Почели смо тек толико да послужимо госте, али сада се производња развила. Жеља ми је да имам своју малу радионицу“, каже Аница Перишкић.

Бачки Моноштор место је окружено шумом и водама, а спретни људи из тог села знају искористити ту предност. Тако се у Моноштору производи и кулен од дивљачи.

„Тешко да би се само од овог посла могло живети. Може бити само додатни посао који се ради из љубави“, каже Антун Шмицер.

Део туристичке и занатске понуде у Бачком Моноштора обишао је покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић како би, како је рекао, у разговору на терену чуо шта је потребно удружењима и појединцима који се баве старим занатима.

„За неколико месеци кренућемо у кампању која подразумева да ћемо туристичким организацијама дати новац како би промовисале комплетну туристичку понуду на својој територији. Морамо много боље и агресивније радити на интернет маркетингу. Онда треба озбиљно размишљати и о повећању капацитета за смештај“, казао је Иванишевић.

Нови конкурси које припрема покрајински секретаријат за привреду и туризам биће намењени удружењима грађана, пољопривредним газдинствима и женама предузетницама које се баве старим традиционалним занатима.

„За женско предузетништво биће 10 милиона, пет милина за традиционалне и старе занате и око 20 милиона за невладине организације и удружења“, казао је Иванишевић.

Моноштор је прво место да се покаже како упорни људи чувају старе традиционалне занатe, али и како развијају нове идеје.

Тако и породица Перишкић планира изградњу апи центра у коме би се за терапију користиле пчеле. За ту инвестицију добро би им дошла средства на конкурсима које најављује Секретаријат за привреду и туризам.

Извор: РТВ

Фото: РТВ