Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО УРЕЂЕЊЕ БАЛКОНА И ВРТОВА: Цвеће, посађено у априлу, лепше се бокори

УРЕЂЕЊЕ БАЛКОНА И ВРТОВА: Цвеће, посађено у априлу, лепше се бокори

156

Пише: Љубица Петровић

Прво априлско сунце је и време када се на терасама, балконима и у двориштима сади сезонско цвеће. Терасе тада почињу да се шарене, а домаћице у нашим крајевима најчешће и најрадије бирају мушкатле, било пузаве, ледене, или оне усправне.

То каже и Николина Кртинић из Сремске Каменице која већ десетак година са супругом Зораном држи „Расадник цвећа“. Они у свако доба године имају цвеће и не зна се да ли је већи избор или лепота биљака које гаје. Производе биљке на имању у Шапцу, а цвеће продају код куће у Сремској Каменици, као и на Лиманској пијаци у Новом Саду.

Прво крену мушкатле

– У априлу прво крену мушкатле, висеће или стојеће, а после тога долази друга сезонска расада. Пре тога имамо дан-и- ноћ, он је први у пролеће, сади се у марту и цвета до маја- Први је весник пролећа, а после тога долазе бегоније, пиштике, медовина, кадифа. То су априлске биљке. Да би могле да се посаде, јутарња температура мора да буде минимално од пет до 10 степени, како би опстале напољу. Април и мај су најбоље време за њихову садњу, могу да се саде и у јуну, али биљке које су посађене у априлу и мају имају много бољу енергију за лето. Лепше изгледају, пре врућине се боље укорене и бокоре – испричала нам је Николина Кртинић.

Објашњава да има биљака које крећу и мало касније. То су винке, смењују се са биљком дан-и-ноћ, најбоље је садити их почетком маја, јер траже више топлоте и не подносе ниске температуре.

– Наш народ углавном сади мушкатле, то је некако најједноставније, али се у последње време опредељују и за сурфиније, које су лепе на сунцу, па се све више виђају како висе с тераса и балкона. Од ситне расаде најчешће се узима бегонија, винка, има доста пратећих биљака, а пиштике се стављају у хладовину, као и нове гвинеје. Имамо 60 врста биљака у расаднику, тако да има доста тога што може да се изабере – каже Николина.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us