Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ УЗГАЈАЊЕ КАКТУСА – ХОБИ ЗА СТРПЉИВЕ: Човек који је 32 године чекао...

УЗГАЈАЊЕ КАКТУСА – ХОБИ ЗА СТРПЉИВЕ: Човек који је 32 године чекао један цвет

1357

Пише: Јелена Лукић

Један од најстаријих кактусара у Србији, Новица Јањић (74) из Ћуприје, чекао је 32 године да му процвета кактус. Овај заљубљеник у кактусе каже да је вредело толико чекати да први пут процвета његова најстарија биљка ехинокактус грусони, која има око 44 године.

– Дуго чекање припремило ме је на мирно уживање у тим првим цветовима. То је доживљај који се не може упоредити ни са чим, ни са скупим аутом, ни с летовањем. Када су после толико деценија моји кактуси почели да цветају, сјатило се овде на стотине посетилаца да виде то чудо – сећа се Новица Јањић.

Веома продаване мамиларије

Јањић је највећи колекционар кактуса у Поморавском округу са чак 1.000 врста и око 5.000 комада кактуса и сукулената са свих континената. Први кактус посадио је 1976. године и од тада траје та љубав према овим, како каже, ванпланетарним биљкама.

– Волим кактусе јер, после орхидеје, они имају најлепши цвет. Сакупљање кактуса је посебан хоби јер кактуси свакога могу да опчине. Неки вас обрадују цветовима, други бодљама. Нису захтевни за чување па им се ништа неће десити ако их не залијете по три месеца – каже Јањић.

Они који гаје кактусе знају да се не заливају од новембра до марта.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us