Насловна РАЗНО Винари у корак са стањем у економији

Винари у корак са стањем у економији

173

Пандемија вируса корона снажно је утицала на тржиште. Паралелно са смањеним радом ресторана успорен је и пласман вина. Сада се стање мења, јер попуштају рестриктивне мере.

„Ситуација у виноградима је тренутно изванредна. Невремена је било у нашем крају, али не и штете, влаге има довољно. Раније сорте су прецветале и здравствено стање зависи од винограда до винограда, али бих рекао да је добро на основу тога што сам видео“ рекао је виноградар и винар из Ирига Сава Јојић.

Мораће да раде зелену бербу. Ако желимо врхунска вина, мораћемо да смањујемо род још док је зелено грожђе, а ко не буде желео да иде у премијер класу, имаће баш обиље вина сматра виноградар из Ирига.

Уколико не буде града и винске мушице, биће квалитетног вина.

„Наши прописи који захтевају добијање ознаке географског порекла дозвољавају 8.000 кг по хектару. Оптимално оптерећење износи око до 2 кг грожђа по чокоту.“ каже Јојић.

Овај период је најлошији за продају вина, а опоравак тржишта вина се очекује, по његовим речима, поласком деце у школу.

„Ми ћемо бити најсрећнији ако се протекла криза изазвана короном не врати а нека се тржиште опорави на природан начин. Ми пратимо економију, ако се она опоравља и ми винари ћемо бити боље.“

Извор: РТВ