Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ВИШЊА И ТРЕШЊА ПОСЛЕ БЕРБЕ: Заштита за будући род

ВИШЊА И ТРЕШЊА ПОСЛЕ БЕРБЕ: Заштита за будући род

319

Код вишања и трешањаборба забудући род почиње одмах после бербе. Чим се уклони и последњи плод, будући род ваља заштитити. И не само род, већ и читаву круну која ће обезбедити иницијалну снагу за листање и цветање воћака на пролеће. Али, ако се ово прскање пропусти воћке може да зарази гљива Blumeriella jaapii, проузроковач пегавости листа вишње и трешње.

Пише: Светлана Мујановић

Пегавост листа вишње и трешње је једна од најопаснијих болести, јер изазива превремену дефолијацију (опадање) листа токим лета, што може довести до поновног цветања воћака па се тако стабла изнурују и неспремна улазе у зиму. Уколико воћке и не процветају у лето, род у наредној години ће бити значајно умањен, јер се биљка није добро припремила за зимски период и није имала лист којим би нахранила себе и родне пупољке.

Због учесталих и обилних падавина које су уобичајене за период после бербе, стварају се повољни услови за развој проузроковача ове болести. Заштита није тешка, а ни скупа, а корист од само једног прскања, обављеног у право време, велика. За сузбијање прузроковача пегавости листа вишње и трешње препоручују се фунгициди на бази манкозеба у количини од 2,5 кг/ха или дитианона у количини од 0,75 кг/ха. Ових фунгицида има пуно и могу се набавити у свакој пољопривредној апотеци.

Осим од пегавости, ове воћке би требало заштитити и од фитопатогених гриња којима прија суво и топло време какво је код нас током лета. Међу њима најчешћи посетиоци воћака су обични паучинар (Tetranychus urticae), црвена воћна гриња (Panonychus ulmi), познатији као црвени паук, а ту су и ериофидне гриње. Развој генерације фитопатогених гриња при високим температурама траје веома кратко, па у кратком временском периоду могу нанети економски значајне штете у засадима. Како би се прекинуо развој нових генерација и фитофагне гриње ефикасно сузбиле, најбоље је воћке опрскати комбинацијом акарицида различитих механизама деловања уз обавезан додатак оквашивача. Прска се предвече када су температуре испод 25 степени. Приликом третмана користити минимално 800 литара воде по хектару