Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Vranjanke usred zime mese pitu od sveže ubranih kopriva

Vranjanke usred zime mese pitu od sveže ubranih kopriva

300

Vranjanke su ove zime pored standardnog zeleniša, češće nego inače, na pijaci imale priliku da kupe mlade koprive od kojih znaju da mese fantastične pite. Ovome je, kažu, kumovala blaga zima koja je lekovitu biljku ranije izmamila na površinu. Znajući koliko je puna vitamina i koliko je u ovo doba godine blagodatna za ljudski organizam, kupovale su je ne pitajući za cenu. Kod kuće su, opravši je, odmah kretale sa spremanjem pite.

To čine tako što najpre od jednog kilograma brašna, kašičice soli, mlakom vodom zamese mekano, glatko i okruglo testo, koje pošto ga dobro obrade ostave na stolu da odstoji još pola sata. Čim istekne vreme testo podele na dve jufke i stave u pleh podmazan ugrejanom mešavinom svinjske masti i zejtina, a pošto ih malo rastanje rukom ponovo ih premažu uljem, prekriju folijom i ostave još dvadeset minuta da odmori.

Dok testo odmara pripremaju fil za pitu. Najpre u jednu posudu nožem sitno iseckaju koprive težine oko 500 grama i omanji struk praziluka, a potom u to dodaju 400 grama tvrdog kravljeg sira, 4 jaja, čašu jogurta i na kraju sve zajedno dobro pomešaju.  Kad je i fil gotov rukama razvijaju kore od jufki na dugačkom stolnjaku. Iskusnim domaćicama uvek pođe za rukom da razviju koru veličine koju požele bez cepanja. Tako razvijenu koru one najpre premažu uljem, a potom na njihovim krajevima stave fil i podizanjem stolnjaka uroluju u rolnu.

Ovu pitu većina vranjskih domaćica peče u rerni šporeta na drva. Ispečenu pitu obavezno odozgo malo poprskaju mlakom vodom, kako bi dodatno omekšala, potom je prekriju pamučnom krpom i ostave da se prohladi. Ukućanima je serviraju uz čašu jogurta, a na stolu mnogih se nađe i bokal sa sokom od Kopriva, koje su napravile tako što su 80 vrhova koprive potopile u četiri do pet litara vode u koju su prethodno stavile kilogram iseckanog limuna i dva limontusa i pustile da odstoji 24 sata.

Tekst i foto: Gordana Nastić