Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Zaštita loze pred branje

Zaštita loze pred branje

1793
Green grape farm. Small family business. Happy smiling cheerful vineyard female wearing overalls and a farm dress straw hat, selecting out the get size grapes ready for sale or for making wine.

Na području KiM uskoro počinje berba grožđa. Rod je u odnosu na prethodni prepolovnjen, ali je kvalitet roda zadovoljavajući. Savetnik Aleksandar Zdravković iz PSS službe Kosovska Mitrovica, govori o zaštiti pred branje.

– U zasadima vinove loze se nalazimo u fazi zatvaranja grozda do faze početka šahta. U toku su mere zaštite protiv sive truleži i pepelnice kod vinove loze. Za tu namenu mogu da se upotrebe neke od sledećih aktivnih materija; tebukan, tebukonazol uz dodatak fulopirama ili ciprodinil plus tebukan. Savetuje se, svakako, i postavljanje klopki sa mirisnim alternantom koji će privlačiti vodenu mušicu. Ova štetočina svojom testerastom rilicom buši plodove, hrani se mesom ploda i polaže svoja jaja, tako uništava kvalitet grozdova – objašnjava savetnik, napominjući da je rod vinove loze u ovom rejonu prepolovljen.

– Rod vinove loze na našem terenu ove godine je umanjen za pedeset do sedamdeset posto. Berba se očekuje narednih dana u zavisnosti od sortimenta. Kvalitet je dobar – rekao je Zdravković.

Tekst: Z. D.