Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Заштита лозе пред брање

Заштита лозе пред брање

1555
Green grape farm. Small family business. Happy smiling cheerful vineyard female wearing overalls and a farm dress straw hat, selecting out the get size grapes ready for sale or for making wine.

На подручју КиМ ускоро почиње берба грожђа. Род је у односу на претходни преполовњен, али је квалитет рода задовољавајући. Саветник Александар Здравковић из ПСС службе Косовска Митровица, говори о заштити пред брање.

– У засадима винове лозе се налазимо у фази затварања грозда до фазе почетка шахта. У току су мере заштите против сиве трулежи и пепелнице код винове лозе. За ту намену могу да се употребе неке од следећих активних материја; тебукан, тебуконазол уз додатак фулопирама или ципродинил плус тебукан. Саветује се, свакако, и постављање клопки са мирисним алтернантом који ће привлачити водену мушицу. Ова штеточина својом тестерастом рилицом буши плодове, храни се месом плода и полаже своја јаја, тако уништава квалитет гроздова – објашњава саветник, напомињући да је род винове лозе у овом рејону преполовљен.

– Род винове лозе на нашем терену ове године је умањен за педесет до седамдесет посто. Берба се очекује наредних дана у зависности од сортимента. Квалитет је добар – рекао је Здравковић.

Текст: З. Д.