Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ ЗАШТО СЕ И МЛАДА КАЈСИЈА ИЗНЕНАДА ОСУШИ: Апоплексија болест најкомплекснија

ЗАШТО СЕ И МЛАДА КАЈСИЈА ИЗНЕНАДА ОСУШИ: Апоплексија болест најкомплекснија

117

Пише: Светлана Мујановић

Воћари, велики, мали па и они који кајсију гаје на окућници, кажу да, ако воћка преживи седам година, живеће и рађаће још дуго. Чињенице указују на то да ова тврдња и није баш без основе. Није реткост да стабла ове воћке, омиљене и међу потрошачима и међу љубитељима квалитетне ракије, иако младе и још неизрођене, усред вегетације клону, и без видљивог разлога се осуше или утону у зимски сан и у пролеће се не пробуде.

Наука и струка су још давно утврдили да разлога за то има пуно, а који ће бити окидач, зависи од много чинилаца. Сви они су скупљени у једну групу, а болест коју изазивају названа је заједничким именом апоплексија и представља један од ограничавајућих фактора у ширењу ове воћне врсте.

Пажљивом воћару који редовно прегледа свако стабло промене неће промаћи, али за спречавање сушења тада је већ касно. Таквим воћкама може само да се помогне да им се животни век продужи за коју годину. Права помоћ је превентива. Воћке ваља правилно неговати, редовно их ђубрити, наводњавати, орезивати и штитити од болести и штеточина. А пре заснивања засада, прво треба испоштовати препоруку практичара.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us