Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ZIMSKI JASMIN: Cvet koji zimu u žuto boji

ZIMSKI JASMIN: Cvet koji zimu u žuto boji

801

Zimski jasmin (Jasminum nudiflorum) ili „goli cvet“ ulepšaće cvetovima hladne i tmurne dane, jer cveta od januara do marta. Jedna je od retkih biljaka koja napolju cveta zimi i jedina vrsta jasmina koja ne miriše. Pogoduju mu blage zime, ali uspe da pobedi i veliki sneg i mraz, pa ispod belog pokrivača pokaže žute cvetove.

Piše: Biljana Nenković

Poznat je još pod nazivima žuti i zimzeleni jasmin. Ako su zime blage, ova vrsta jasmina cvetaće bogato. Prilično je otporan na bolesti i štetočine i ne zahteva kvalitetno zemljište.

Pupoljci iz „golih“ grana

Zimski jasmin je grm koji može da naraste do 3 metra visine i isto toliko u širinu. Kod nas najčešće rastu do metar i po, i na toj visini grane počinju da se povijaju. Tada rešenje može da bude potpora ili podloga, kako bi rastao kao penjačica.

U našim klimatskim uslovima raste kao listopadna biljka, dok u nekim drugim delovima sveta ima odlike zimzelene vrste. Prepoznaje se po tome što iz iste osnove rastu tri lista, koja zajedno čine celinu. Listovi su mu retki, zbog čega ga i zovu „goli cvet“ i na granama dominiraju cvetovi žute boje, prečnika oko 2,5 cm. Nemaju miris, a svaki od njih ima tačno po 6 latica.

Zanimljivo je i to što se na granama prvo pojavljuju cvetovi, pa tek onda listovi. Pomalo je nepredvidiv, jer je teško odrediti početak cvetanja. Nekada će početi krajem novembra, ali najčešće u januaru daje obilje cvetova žute boje. Ljubitelji cveća svedoče da se usred zime prvo pojavljuju pupoljci, a potom cvetovi, koji „iskaču“ iz golih grana.

Ukras, živa ograda i brana eroziji zemljišta

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us