Насловна ВЕСТИ Житиште: Род умањен, цена надокнађује изгубљено

Житиште: Род умањен, цена надокнађује изгубљено

94

У свом породичном газдинству, млади Житиштанин Мишко Косо са супругом и родитељима бави се ратарством и повртарством. Пшеница је посејана, бели лук посађен и сада је на ред дошао купус.

– Почели смо да сечемо јесењи купус који смо посадили на нешто мање од хектара. Углавном је у питању нова сорта „компас“, а нешто мање имамо футошког. Садимо овај нови хибрид, јер се показао као бољи за кисељење, па футошки полако губи примат на њивама – каже Мишко Косо за портал зрењанински.цом.

Иако је ове године суша погодила производњу купуса на отвореном, па је род умањен, цена је, каже наш саговорник, одлична, те ће се посао исплатити.

– Морао сам да наводњавам. Украли су ми и пумпу за заливни систем, али цена од 50 динара на велико, а на мало ће можда бити и већа, на крају ће исплатити уложено. Ове године ћемо само 30 одсто укиселити за продају, јер је велика потражња за свежим купусом и не желим да изневерим муштерије – објашњава Косо и додаје да је добра цена и киселог, који је стигао до 150 динара за килограм.

Породица Косо сече купус два – три пута недељно, онолико колико има потребе.

– Желимо да га испоручимо свежег и сечемо онолико колико имамо наручено. Успевамо без туђе помоћи. Ту су супруга, родитељи, сестра, деца су још мала, али ускоро ће се и она укључити у породични посао – кроз осмех прича Мишко Косо.

У околини све мање произвођача купуса

 Косо је имао и пролећни купус, па је укупно ове године на свом газдинству произвео око 50 тона.

– Из године у годину је у околини све мање произвођача купуса. Остало је тек неколико њих. Купус је захтевна биљка, тражи пуно рада, па у току лета нема летовања, има само њива. И онда кад доспе, продаје се будзашто. Зато су многи одустали. Потражња и понуда довели су до ове цене. Верујем да је многима скупо. До пре две – три године, сто килограма, колико просечно једна породица укисели, коштало је 2.000 динара, а ове ће коштати 6.000 динара. Сигуран сам да ћу га садити и следеће године, сад је само дилема да ли ћу повећавати површине под купусом – наводи Косо.

Све што је произвео ове године он ће и продати. Највише Житиштанима и мештанима суседних села. Једну количину и на велико јер, како каже, накупци само круже.

– Кад постоји рачуница, ништа није тешко. Сећи ћемо га сваког дана осим недељом. Недеља је мој дан за лов – каже нам за крај овај млади вредни житиштански пољопривредник.

Извор: zrenjaninski.com