Насловна РАЗНО 10. ДЕЦЕМБРА НА НОВОСАДСКОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ: Традиционално саветовање воћара

10. ДЕЦЕМБРА НА НОВОСАДСКОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ: Традиционално саветовање воћара

305

Друштво воћара Војводине заказало је за суботу 10. децембар Осамнаесто саветовање воћара. Одржаће се у великом амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду, а како је најављено, почеће у 10 часова. На отварању Саветовања говориће проф. др Зоран Кесеровић, председник Друштва воћара Војводине, проф. др Недељко Тица, декан Пољопривредног факултета, Мр Јелена Несторов Бизоњ, председница Задружног савеза Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Владимир Галић.

Радни део Саветовања почиње предавањем професора Кесеровића о новим изазовима у производњи јабуке, трешње и кајсије, са посебним освртом на технологије, сорте и подлоге. Следе предавања Jована Књегињић из ДЕЛТА АГРАРА о искуствима у производњи клупских сорти јабуке и проф. др Ненада Магазина о сузбијању скалда код јабуке.

У панел дискусији после кафе паузе, на тему „Нови изазови у пласману и потрошњи јабуке – како даље“ учествују проф. др Зоран Кесеровић, Колинда Крехоровић из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Јулка Тоскић из компаније АгроБранд-Србија, Митар Деурић, власник COPA – cooperative of Pannonian apples doo, Душан Миливојевић из APPLE WORLD DOO из Rиђице, Никола Котарац, директор Земљорадничке задруге „Сложни воћари“ из Новог Сланкамена и Зоран Ђукановић, из фирме ДОБРО ВОЋЕ из Сланкамена. Саетовање се наставља предавањима на још три актуелне теме нашег воћарства:

  • Искуства Србије у сузбијању болести и штеточина код ораха, леске и трешње:
  • др Марко Ињац, Јованка Петровић и дипл. инг. мастер Петар Јеличић,
  • Искуства у производњи сорти ораха са латералном родношћу: Драган Маџовски из компаније Cendler Orah,
  • Искуства у производњи стоних сорти малине – нова шанса малинарства: Божо Јоковић, директор Земљорадничке задруге „Агро еко воће“ из Ариља.

Питања и одговори, и активно учешће у дискусији воћара из целе земље и из окружења обележје је овог традиционалног окупљања. Саветовање се, по правилу, завршава дружењем у којем се увек могу чути инспиративна и корисна искуства и размене мишљења и знања.