Насловна ПРЕПОРУЧЕНО 100 jela Srbije

100 jela Srbije

604

Pihtije

Hladno vreme zahteva jaku hranu. Pihtije su upravo takva vrsta jela: ukusne, sočne i kalorične.

Spremaju se lako, a jedu u slast.

Vremenom su prerasle u jedan od najpoznatijih srpskih tradicionalnih specijaliteta.

Pihtije su omiljeno jelo na slavama, ali i na raznim drugim svečanostima. Obično se služe kao predjelo.

Priprema:

Sastojke potopiti u veliku šerpu, posoliti, dodati biber i naliti vodom. Kuvati 6 sati. Procediti. Meso otkostiti, kožuru iseći na kockice. U supu dodati naseckani beli luk.

Ukoliko želite da napravite malo drugačije pihtije, u kalup na dno staviti mlevene paprike i naliti pihtije. Kad se stisnu, okrenutih ih i istresti, tako da crveni deo bude odgore.

Iseći na šnite.

Za narandžastu boju postupak je isti, samo što na dno treba staviti obarenu i na kolutove iseckanu šargarepu. Za zelenu koristiti peršun.

Potrebno je:

 meso

 kosti

 uši,  papci, repovi

 so, biber

beli luk

Prasetina bajadera

U ovoj našoj Srbiji gotovo je nezamislivo da neko nije probao prasetinu, jagnjetinu ili jaretinu s ražnja.

Svakako nas je privukao miris ovog ukusnog pečenja.

Ali, ne mora da bude pečeno na ražnju. Možemo i sami da ga pripremimo i serviramo na

drugačiji način.

Kao kolač u kocke.

I tako dobijemo bajaderu.

Priprema:

Prasetinu osoliti i staviti u tepsiju s malo ulja i vode.

Zatvoriti pek papirom i odgore uviti u alu foliju.

Peći 4 sata na 1700C.

Ispečeno meso raskostiti i poređati u tepsiju tako da kožura bude dole. Pokriti folijom i pritisnuti nečim teškim par sati, najbolje preko noći. Seći u komade nalik na bajaderu.

Potrebno je:

 prasetina

 so

 ulje

Srbijanski brodet

Brodet je tradicionalno dalmatinsko i primorsko jelo koje se priprema od ribljeg mesa, nalivenog tečnošću, a odlikuje ga krajnja jednostavnost u pripremi i začinjavanju.

Služi se uz gusto kuvanu palentu. Brodet ili brudet je narodno jelo ribara. U prvo vreme brodet je bio jelo siromašnih koje se pravilo od ostataka ribe, ali, kako se vremenom usavršavao i u njega ulazila sve kvalitetnija riba, postao je gastronomski specijalitet i za bogate. Ne postoji precizan recept za brodet jer se može praviti od nekoliko vrsta ribe. Pri spremanju brodet samo blago promešati.

I zato vam predlažemo brodet našeg kraja i rečne ribe… vredi uloženog truda.

Priprema:

Ribu očistiti i iseći na komade. U dublju

posudu sipati ulje

i iseckani luk pa dinstati uz neprestano mešanje. Dodati

začine i lovorov list.

Poređati komade

ribe, sipati vinsko sirće i vodu da sve

ogrezne.

Kuvati na laganoj

vatri uz blago drmanje šerpe oko 2 sata.

Gotovo je kada ostane minimalno tečnosti. Služiti toplo

uz prilog po želji.

Potrebno je:

 1kg očišćenog šarana, isečenog na komade

 5 glavica crnog luka

 3 čena belog luka

 so, biljni začin, biber, kurkuma

 lovorov list

 ulje

 2,5 dcl vinskog sirćeta

 Voda

Princes krofne

Kao što im i ime govori, princes krofne su pravi kraljevski kolač. Kada krenete s pripremom, pratite tri „zlatna“ pravila profesionalnih poslastičara i kuvara. Prvo pravilo je da se obavezno držite spiska i količine sastojaka. Drugo pravilo je možda i važnije – nikada ne otvarajte rernu dok se peku. Nikada! Treće je da, pre nego što krofne istisnete na papir za pečenje, pokvasite papir. Zašto? Jaja su važan sastojak princes krofni, a da bi omogućila testu da naraste, potrebna im je vlažna sredina. Na taj način se testo neće osušiti i zagoreti.

Potrebno je:

Testo

 1,5 dcl ulja

 2 dcl vode

 160 g brašna

 4 jajeta

Fil

 1 l mleka

 5 jaja

 8 kašika šećera

 8 kašika brašna

 vanila

 ½ l slatke pavlake

Priprema:

Vodu i ulje sjediniti i prokuvati. U vrelo dodati brašno dok se ne zgusne i skloniti sa šporeta. U ohlađeno dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom na najvećoj brzini.

Zagrejati pećnicu na 2000C. Staviti testo u kesu za filovanje. Istiskivati testo veličine oraha na pek papir i peći

15 minuta. Ohlađene krofne seći na pola i filovati.

Mleko staviti u šerpu da prokuva.

Odvojiti deo, otprilike 3 dcl. Izmešati žumanca i šećer,

dodati vanilu i brašno. Dobro sjediniti i dodati odvojeno mleko. U vrelo mleko umešati smesu i kuvati dok se ne zgusne.

U vruć fil dodati sneg od belanaca i ostaviti da se ohladi. Staviti fil u kesu za filovanje pa puniti krofne.

Ulupati slatku pavlaku i dekorativno je postaviti na fil.

Staviti poklopac od krofne i posuti šećerom u prahu.