Насловна НОВИ БРОЈ 100 јела Србије (5)

100 јела Србије (5)

210

Кромпирача

Врућа, упурњана, запечена, црвенкаста, с пуно кромпира исечених на колутове и још више сланине и кобасице. Пикантног и пуног укуса, мрсна и привлачног мириса.

То је кромпирача – лалошка и војвођанска. Настала је као изазов хладним зимама и досадним ветровима.

Потребно је:

1 кг кромпира

 400 г црног лука

 100 г масти

 150 г суве кобасице

 150 г суве сланине

 2 кашике млевене паприке

 со

 1,5 л воде

Припрема:

Ољуштен кромпир исећи на колутове. Посолити и ставити у тепсију на чије је дно, претходно намазано машћу, поређан црни лук исечен на коцкице.

Преко кромпира ставити ред кобасице, па ред лука и тако редом док има материјала.

У посебној посуди, у хладној води, размутити млевену паприку и прелити по кромпиру.

Као украс, на врх кромпираче поређати просушену сланину. Ставити у пећницу. Пећи око два сата, на температури од 220°Ц.

Чорба од бундеве

Чорба од бундеве на нашим трпезама је новијег датума.

Свежину, пожељан и привлачан укус дају јој ароме и додаци који се у њу стављају.

То је разлог што се све чешће налази на трпези и уврштена је у репертоар различитих чорби које се кувају у Србији.

Потребно је:

 500 г бундеве

 1 пилећа коцка за супу

 со

 биљни зачин

 мајчина душица

 милерам

 лимун

 вода

Припрема:

Бундеву ољуштити и исећи на коцкице.

Ставити у шерпу и додати воду да бундева огрезне. Потребно је да кључа 30 минута. Извадити бундеву и измиксати да се маса претвори у пире.

Пире сипати у воду у којој је кувана коцка за супу и ставити зачине и додатке. Све прокувати и пресути у чинију, изнети на сто и сипати у тањире.

Украсити милерамом и семенкама од бундеве.

Запечена јуфка с пилетином

Пандан југа Србије на ћуретину с млинцима јесте запечена јуфка с пилетином. Јуфка је тесто које се припрема лети, и слична је тесту за резанце. Развуче се у јуфке, одатле и назив, и остави се да испуца и осуши се на сунцу. Спакује се у кутије и користи целе године. Јуфка се, попут млинаца, кува у онолико воде колико може и треба да повуче током кувања. Ово је један од начина, а ви пробајте и направите свој.

Потребно је:

 два дубока тањира суве јуфке

 бујон од поврћа

 со, бибер

 млевена паприка слатка

 уље

 пилетина (филе, батак, карабатак)

Припрема:

Скувати бујон од поврћа. У ватросталну посуду или округлу тепсију сипати уље

и црвену млевену паприку. Ставити јуфку и налити је скуваним бујоном да цела огрезне.

Пећи на 1800Ц 20 минута.  Пилетину гриловати или испећи одгоре на јуфки. Сервирати уз сезонску салату..

Туфахије

Туфахије су врста врло слатког десерта, колача, пореклом из Персије, а сам арапски назив (tuffàh) значи јабука… На Балканско полуострво дошле су с турским освајачима. Туфахија означава слатко јело од куваних јабука у шећеру, филованих орасима, бадемом, пистаћима или плазма кексом.

Потребно је:

1 кг шећера

 1 кг јабука

 1,5 л воде

 200 г ораха

 150 г сувог грожђа

 2,5 дцл слатке павлаке

 ванилин шећер

 цимет и ванила

Припрема:

Шећер налити са 1,5 л хладне воде и добро укувати. Додати у шећерни сируп ванилин

шећер. У међувремену јабуке огулити од коре и издубити их, очистити их од семенки.

Када шећерни сируп прокључа, полако

спуштати ољуштене и издубљене јабуке.

Кувати кратко јабуке док не омекшају, али не сувише. Када су јабуке куване, извадити их и оставити да се охладе.

У млевене орахе и суво грожђе додати мало шећерног сирупа, цимета и ваниле, по жељи

и направити смесу којом пуните јабуке.

Напуњене јабуке поређати у посуду, прелити

шећерним сирупом и ставити у фрижидер. Служити туфахије хладне, украшене улупаном слатком павлаком.