Krompirača
Vruća, upurnjana, zapečena, crvenkasta, s puno krompira isečenih na kolutove i još više slanine i kobasice. Pikantnog i punog ukusa, mrsna i privlačnog mirisa.
To je krompirača – laloška i vojvođanska. Nastala je kao izazov hladnim zimama i dosadnim vetrovima.

Potrebno je:
1 kg krompira
400 g crnog luka
100 g masti
150 g suve kobasice
150 g suve slanine
2 kašike mlevene paprike
so
1,5 l vode
Priprema:
Oljušten krompir iseći na kolutove. Posoliti i staviti u tepsiju na čije je dno, prethodno namazano mašću, poređan crni luk isečen na kockice.
Preko krompira staviti red kobasice, pa red luka i tako redom dok ima materijala.
U posebnoj posudi, u hladnoj vodi, razmutiti mlevenu papriku i preliti po krompiru.
Kao ukras, na vrh krompirače poređati prosušenu slaninu. Staviti u pećnicu. Peći oko dva sata, na temperaturi od 220°C.
Čorba od bundeve
Čorba od bundeve na našim trpezama je novijeg datuma.
Svežinu, poželjan i privlačan ukus daju joj arome i dodaci koji se u nju stavljaju.
To je razlog što se sve češće nalazi na trpezi i uvrštena je u repertoar različitih čorbi koje se kuvaju u Srbiji.

Potrebno je:
500 g bundeve
1 pileća kocka za supu
so
biljni začin
majčina dušica
mileram
limun
voda
Priprema:
Bundevu oljuštiti i iseći na kockice.
Staviti u šerpu i dodati vodu da bundeva ogrezne. Potrebno je da ključa 30 minuta. Izvaditi bundevu i izmiksati da se masa pretvori u pire.
Pire sipati u vodu u kojoj je kuvana kocka za supu i staviti začine i dodatke. Sve prokuvati i presuti u činiju, izneti na sto i sipati u tanjire.
Ukrasiti mileramom i semenkama od bundeve.
Zapečena jufka s piletinom
Pandan juga Srbije na ćuretinu s mlincima jeste zapečena jufka s piletinom. Jufka je testo koje se priprema leti, i slična je testu za rezance. Razvuče se u jufke, odatle i naziv, i ostavi se da ispuca i osuši se na suncu. Spakuje se u kutije i koristi cele godine. Jufka se, poput mlinaca, kuva u onoliko vode koliko može i treba da povuče tokom kuvanja. Ovo je jedan od načina, a vi probajte i napravite svoj.

Potrebno je:
dva duboka tanjira suve jufke
bujon od povrća
so, biber
mlevena paprika slatka
ulje
piletina (file, batak, karabatak)
Priprema:
Skuvati bujon od povrća. U vatrostalnu posudu ili okruglu tepsiju sipati ulje
i crvenu mlevenu papriku. Staviti jufku i naliti je skuvanim bujonom da cela ogrezne.
Peći na 1800C 20 minuta. Piletinu grilovati ili ispeći odgore na jufki. Servirati uz sezonsku salatu..
Tufahije
Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije, a sam arapski naziv (tuffàh) znači jabuka… Na Balkansko poluostrvo došle su s turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru, filovanih orasima, bademom, pistaćima ili plazma keksom.

Potrebno je:
1 kg šećera
1 kg jabuka
1,5 l vode
200 g oraha
150 g suvog grožđa
2,5 dcl slatke pavlake
vanilin šećer
cimet i vanila
Priprema:
Šećer naliti sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvati. Dodati u šećerni sirup vanilin
šećer. U međuvremenu jabuke oguliti od kore i izdubiti ih, očistiti ih od semenki.
Kada šećerni sirup proključa, polako
spuštati oljuštene i izdubljene jabuke.
Kuvati kratko jabuke dok ne omekšaju, ali ne suviše. Kada su jabuke kuvane, izvaditi ih i ostaviti da se ohlade.
U mlevene orahe i suvo grožđe dodati malo šećernog sirupa, cimeta i vanile, po želji
i napraviti smesu kojom punite jabuke.
Napunjene jabuke poređati u posudu, preliti
šećernim sirupom i staviti u frižider. Služiti tufahije hladne, ukrašene ulupanom slatkom pavlakom.