Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ 100 јела Србије (6)

100 јела Србије (6)

143

Морчија супа

Нема лепше супе од морчије. Кува се у свечаним приликама за укућане и госте.

Припрема се са домаћим резанцима који се ручно развлаче, што данас представља реткост на трпези. Искористите прилику и обрадујте себе и укућане овом супом слаткастог укуса и дивне жуте боје.

Припрема:

У лонац сипати хладну воду, ставити исечено и опрано морчије месо, а затим поврће. Супа се кува око три сата на лаганој ватри. Kада је готова, оставити неко време да се избистри, затим је процедити у другу посуду, поново ставити на шпорет и, када проври, додати резанце. Домаће резанце замесити и оставити да стоје 1-2 сата, а онда тесто развити оклагијом на танко. Сећи машином на „милиметар”. Можете их развити и мало дебље, па их сећи цик-цак маказама. Резанце просушити и ставити у кључалу супу. Након пар минута разлити у чиније. Послужити топлу.

Потребно је:

За супу

 1 морка (1,2 кг)

 1 шаргарепа

 1 црни лук, запечен на плотни

 1 першун

 4 л хладне воде

 со, биљни зачин и бибер у зрну

За домаће резанце

 300 г брашна

 3 јајета

 со и вода

Славски колач

Крсна слава је одлика српског православља, којом се одаје поштовање породичном свецу, заштитнику сваког дома. Дан пре славе, домаћице месе славски колач који се украшава различитим украсима. Неко славски колач прави у раним јутарњим часовима на сам дан славе. Колач, налик хлебу, симбол је тела Исуса Христа, а вино којим се прелива представља његову крв. Украшава се фигурама од теста, који су симболи жеља за благостањем породице. Сваки украс има значење: тако крст и славски печат означавају веру, голубови представљају вековну тежњу за здрављем и весељем породице, грозд означава потребу за добрим родом, цвеће означава лепоту, чистоту, благи мирис душе и жељу да деца одрастају лепа и чиста као ружице, буренце жељу да у кући свега има, а ту је и чашица, затим књига и тако даље.

Припрема:

Тесто за украсе направите тако што сједините брашно, густин и со, а онда постепено додајте воду и умесите тесто. Оставите 30 минута да тесто „одмори“ пре него што почнете да правите украсе. Украсе можете направити и неколико дана пре него што направите славски колач, а најважнији су симбол крста и слова ИС ХС НИ КА, која значе „Исус Христос побеђује“. Најбоље је да направите украс више, јер постоји могућност да вам неки пукне. У топло млеко ставите суви квасац и шећер.

Промешајте и оставите 5 минута. Након тога додајте уље, 2 јајета, једно беланце, со и брашном замесите тесто. Покријте и оставите 30-45 минута. Надошло тесто поделите прво на пола. Једну половину поново поделите на пола. Један део ставите на дно калупа пречника 22 цм, а од другог дела направите лопту и ставите у средину. Другу половину теста поделите на 1/3 и 2/3. Већи део поделите на четири дела, направите лоптице и ставите унакрст око средњег дела. Од мањег дела такође

направите четири лоптице и њима попуните преостала места, такође унакрст. Украсе прво ставите по бочној страни, па оставите 10-15 минута да колач мало нарасте. Сједините жуманце, кашику млека и уља па премажите колач. Оставите 10 минута па га поново премажите и наставите са слагањем украса, прво главних, а онда и ситнијих којима попуњавате места за која ви мислите да су одговарајућа.

Пеците на 180 °Ц око 50 минута на доњој решетки, а онда извадите колач, скините обруч и вратите у пећницу да се пече још 20-30 минута. У току печења покријте горњи део колача алу фолијом или папиром за печење.

Потребно је:

 400 мл млека

 2 кесице сувог пекарског квасца

 2 кашичице шећера

 3 јајета

 1,5 кашичица соли

 80 мл уља

 950 г меког брашна Т 400

За украсе

 100 г меког брашна Т 400

 15 г соли

 20 г густина

 70 мл хладне воде

Царска ребра с кромпиром

Свежа или димљена царска ребра (царско месо) јесу она с којих није скинута сланина. Богато, масно месо с костима или без њих, идеално је како за дуго кување, тако и за дуго и споро печење на ниским температурама.

Припрема:

Царска ребра расећи ножем, али не до краја. Добро посолити и побиберити. Ставити у науљену тепсију. Сипати мало воде да покрије дно. Покрити прво пек папиром, а затим добро замотати у алу фолију. Пећи око 3 сата на температури од 2000Ц. Сервирати царска ребра на кромпир, а одгоре по жељи прелити соком од моче и кечапа и ставити куглу кајмака.

Потребно је:

 ребра

 со, бибер

 уље

 кајмак

Баклаве

Први пут се баклава у Србији помиње у 17. веку, када је турски путописац Евлија Челебија написао да је, пролазећи кроз Београд, видео у београдским кулама савијену баклаву, велику као точак од кола.

Српска баклава саставни је део трпезе за Бадњи дан, а њени историјски трагови налазе се и у војвођанској божићној чесници, испеченој од танких кора, натопљених медом и орасима.

За нашу баклаву кажу да ваља да одстоји након спремања и да је не треба одмах јести.

Припрема:

Шећер и воду, заједно с лимуном, ставити у шерпу. Кад проври, кувати још 20 минута и склонити с ватре. Коре пресећи да се добију 4 траке једнаке ширине. Отопити маслац и додати уље. Помешати орахе и шећер. Сваку кору намазати маслацем и уљем и посути орасима. Ређати четири једну на другу. Смотати у троугао и ставити у тепсију на пек папир. Поновити до краја. Пећи на 1800Ц око 30 минута. Вруће баклаве прелити хладним сирупом.

Потребно је:

 1кг шећера

 ½ л воде

 1 лимун на кришке

 ½ кг танких кора

 100 г маслаца

 3 дцл уља

 ½ кг млевених ораха

 100 г шећера