Насловна РАЗНО Platforma AgroSens – precizan plan đubrenja na klik

Platforma AgroSens – precizan plan đubrenja na klik

269

Održana je promocija projekta Instituta BioSens “Varijabilna prihrana useva azotom uz pomoć digitalnih tehnologija ” u okviru kog je novim funkcionalnostima unapređena digitalna platforma AgroSens.

Osim što uz pomoć platforme poljoprivrednici mogu da prate stanje useva na računaru ili mobilnom telefonu, sada na osnovu preciznih informacija o stanju useva na različitim delovima parcele mogu dobiti i plan varijabilnog đubrenja.

– Zbog velike konkurencije na tržištu i imperativa da se proizvode veće količine proizvoda sa manje ulaganja, poljoprivrednici se nalaze pod velikim pritiskom. Odgovor na ovaj problem treba tražiti u preciznoj poljoprivredi, u sklopu koje se odluke donose na metarskoj rezoluciji. Na ovaj način svaka biljka dobija onoliko đubriva koliko joj je zaista potrebno, dok proizvodnja postaje maksimalno efikasna – rekao je Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i razvoj poslovanja Instituta BioSens

Poljoprivredni proizvođači i savetodavci moći će racionalnije da planiraju đubrenje i slobodno unesu i raspodele količinu đubriva po predloženim zonama.

– Osim što želimo da omogućimo efektivnije snabdevanje biljaka azotom i povećan prinos, cilj je i da smanjimo štetan uticaj na životnu sredinu,  odnosno kontaminaciju površinskih i podzemnih voda nitratima iz đubriva- kazala je Milijana Vujasinović, rukovodilac Centra za razvoj proizvoda

Platforma AgroSens je besplatna i ima oko 20.000 korisnika. Najnovija naučna dostignuća Instituta BioSensa integrisana su u platformu, a novu verziju AgroSensa koja omogućava varijabilnu prihranu useva azotom podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

Izvor: Dnevnik

Foto: Institut BioSens