Žetveni dan u Neuzini: Žetva kraća zbog žege

Žetva pšenice će zbog tropskih temperatura biti završena u kratkom roku. Zbog toga je prinos i kvalitet nešto niži od očekivanog. O tome, ali i o ceni novog roda u Neuzini za RNS je govorio poljoprivredni proizvođač Milan Nikolić. 

„Kod nas je žetva gotova za dan, dva. Velika temperatura je dovršila zrenje pšenice čime je kvalitet smanjen za 20 do 30 odsto. Ječam je bolje rodio zato što je ranije dozrevao, dok nisu došle velike temperature“ rekao je Nikolić.

„Cena od 20 dinara što je samo za 20 para više u odnosu na prošlu godinu, je po meni mala u odnosu na to koliko je poskupilo gorivo, hemija, poljoprivredne mašine i sam život“ rekao je ratar Nikolić. Ona bi trebalo da bude najmanje 25. 26 pa i 30 dinara da bi se rad isplatio a da rodi kao ove godine, eto u proseku je to 4.2,3 tona po jutru prinosa a prošle godine je rod bio jako loš.

Uložilo se sve što je potrebno, seme đubrivo, dva prskanja, hemija, đubrivo, prihrana., što bi reklo sve po P.S-u.

„Ako ne bude narednih 7, 8 dana kiše, u neke parcele nema potrebe da ulazi kombajn, nema klipa, toliko se to loše odražava na kukuruz, pa planiram da sejem još više pšenice iduće sezone. Pšenice uvek, ima manje ili više a kukuruza može i da ne bude, kao da nije ni sejano.“ vajka se ratar Nikolić.

Izvor: RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime