Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ 20. SVETSKO PRVENSTVO U SPRAVLJANJU SPECIJALITETA OD BELIH BUBREGA

20. SVETSKO PRVENSTVO U SPRAVLJANJU SPECIJALITETA OD BELIH BUBREGA

304

Svetsko prvenstvo u spravljanju jela od belih bubrega, poznatije kao Mud®rijada, ustanovljeno je oktobra 2004. godine, kao parodija na najezdu raznih ‘ijada kraja 20. veka i kao parodija na tranziciona dešavanja tih devedesetih godina. Posle svih ovih godina, to je postao festival gurmanluka, hrabrosti i mudrosti, pa otud i mala promena naziva iz Mudijade u Mudrijadu. Ove godine obeležava se jubilej, odnosno 20 godina Mudrijade.

31. avgust je glavni dan takmičenja i festivala. Ekipe se skupljaju u petak, 30. avgusta,  pripremaju kamp i svoja ognjišta, druže se i opuštaju pred takmičenje. U subotu, od ranog jutra, počinje priprema namirnica, loži se vatra, postavljaju kotlići i roštilji. Posetioci se skupljaju, “nadgledaju” spravljanje specijaliteta, uživaju u iću, piću, kvalitetnom muzičkom programu i čekaju odluku žirija, koja se objavljuje u popodnevnim satima (19h).

U selu Lunjevica, tri kilometra daleko od centra Gornjeg Milanovca. Mudrijada se uvek održavala u šumadijskom kraju. Važna je rečica, šuma, prostor za kamp i ognjišta i gostoljubivost meštana. Prvi put je održana u selu Drenova pored Savinca. Nakon toga kruži gornjomilanovačkom opštinom prikazujući posetiocima lepote prirode Savinca, Rudnika, Lunjevice, Ozrema, opštine Knić, Ovčar Banje.

Sve naredne Mudrijade će se orgnizovati u Lunjevici poslednjeg vikenda u avgustu.

Idejni tvorac Mud®rijade, Ljubomir Erović, koji je vodio bitku za ovaj jedinstveni festival gurmanluka, kreativnosti, druženja i odvažnosti 16 godina, izgubio je 2019. životnu bitku, ali je njegova ćerka Jovana Erović nastavila njegovim stopama. Svih ovih godina, organizacija manifestacije je bila pravi izazov, uz mala sredstva, ali ogromnu požrtvovanost organizatora, domaćina i timova.

Takmičari su ljudi raznih profesija, od lekara i pravnika, studenata, radnika, veterinara, do po kojeg kuvara profesionalca. Bitno je biti kreativan i domišljat ljubitelj i znalac dobrog zalogaja, bogatog mirisima i ukusima, hrabar i spreman na eksperimentisanje sa novim osećajima na jeziku i nepcima.