Sprema se rasada povrća

Od pre desetak dana u povrtarstvu je aktuelna proizvodnja rasade za plastenike i bašte na otvorenom prostoru.

Semena paradajza, krastavaca, paprike, tikvica… već klijaju, a strukovi povrća biće spremni za prodaju krajem aprila.

Rasadničar iz Budisave kod Novog Sada Dušan Kuprešanin kaže da u poljoprivredi ima bezbroj poslova koji mogu doneti prihod, samo treba izabrati. Najbolje je raditi dva, tri uporedo pa kada jedan ne ide, tu su druga dva da nadomeste štetu i donesu zaradu. U ovaj posao je Kuprešanin krenuo pre desetak godina i kaže da ovaj sezonski posao može doneti zaradu, ali da je zahtevan, jer dok struk biljke ne naraste, u plasteniku se mora biti non–stop.

Do sada nije učestovao na konkursima za podsticaje jer smatra da mu za to treba puno papira i da, kada bi se i upustio u složenu proceduru pribavljanja dokumetacije, uvek falilo još nešto. Zato se oslanja na sopstvene snage, mada za pokretanje biznisa s rasadom treba imati 3.000 evra.

– Ko u startu nema te pare, ne može ni početi posao – navodi Kuprešanin. Koliko će ga koštati ovogodišnja proizvodnja, napominje da ne zna pouzdano jer ne prati mnogo sadašnje cene repromaterijala, ali da zna da je sve poskupelo.

– Radim dugo s jednim dobavljačem, od kojeg se snabdevam semenima iz uvoza pa sam tako i za ovogodišnju proizvodnju sve pokupovao na vreme, u decembru – kaže Kuprešanin.

Napominje da u proizvodnji nije dovoljno samo seme, već da treba da se kupe i kontejneri, saksije, supstrati, veštačko i stajsko đubrivo. Zemlju ne kupuje, već donosi s njive i meša je s đubrivom radi dezinfekcije, kako biljke ne bi napale štetočine i bolesti. Ima troškove i za struji i za vodu jer treba podesiti temepraturu da mlade biljke napreduju.

Dušan Kuprešanin kaže da sve što prozvede proda, ali da ga muči cena rasade koje sporo idu nagore, mada poljoprivredni proizvodi drže lepe cene.

Već nekoliko godina struk paradaza se kreće oko 50 dinara, paprike od 25 do 35 dinara, a krastavaca oko 40 dinara.

– To su cene odmah na početku kada izađu iz plastenika, a vremenom bivaju i niže – navodi Kurrešanin, nadajući se da će se ovog proleća u pogledu cena nešto promeniti i proizvođači ostvariti veću zaradu.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18