Hoteli i restorani spremno dočekuju goste u doba pandemije

Danas je u Beogradu ozvaničen početak obuka „Čisto i sigurno“ za osposobljavanje ugostiteljskih i turističkih radnika u primenjivanju epidemioloških mera. Osnovni cilj je da se omogući bezbedan boravak gostiju u hotelima i restoranima širom Srbije. Kroz edukaciju, koja će trajati od februara do juna, proći će preko 8.000 učesnika, što će značajno smanjiti rizik u širenju covid-19 u objektima koje turisti posećuju.

Hoteli i restorani koji završe obuku će dobiti sertifikat „Čisto i sigurno“ kojim se garantuje da se u objektu sprovode sve preventivne mere. Sertifikacionu šemu „Čisto i sigurno“ je pokrenulo Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES)  uz podršku Ministarstva turizma, Turističke organizacije Srbije i  projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

– U osnovi svih faktora važnih za oporavak turizma jeste poverenje putnika u bezbedan boravak u hotelima i ugostiteljskim objektima. Upravo je značaj projekta „Čisto i sigurno“, koji se realizuje u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u tome što je prepoznao ljudski faktor kao osnovu kvalitetne usluge u turizmu. Ulaganje u kapacitete i edukaciju zaposlenih je veoma važno kako bi se epidemiološke mere sprovodile na pravi način. Verujemo da će ovaj projekat u mnogo čemu unaprediti turistički promet i da će promovisati Serbiju na međunarodnom tržištu kao sigurnu turističku destinaciju – rekla je pomoćnica ministra turizma Jelena Milenković-Orlić.

– Evropska unija podržava razvoj turizma i zaštitu kulturnog nasleđa u Srbiji jer turistički sektor ima veliki potencijal za stvaranje novih radnih mesta, posebno u ruralnim sredinama, a kulturno nasleđe je važno za očuvanje identiteta. Imajući u vidu da se situacija sa međunarodnim putovanjima konačno poboljšava, nadamo se da će ove godine mnogo stranih turista doći u Srbiju da otkriju njena blaga – izjavio je vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam Aleksandar Bec.

-„U saradnji sa GIZ-om, upravo sprovodimo drugu fazu obuke zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, a cilj nam je da kroz edukaciju prođe 8 hiljada zaposlenih. Najvažnije nam je da gostima obezbedimo miran i bezbedan boravak u turističko ugostiteljskim objektima – rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.

I. R.

Foto: I. R.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18