Plodored važna mera u kontroli štetnih organizama

U toku je priprema zemljišta za setvu jarih useva.

U proizvodnji svih biljnih vrsta važno je poštovati smenu useva, kao osnovnog pravila dobre poljoprivredne prakse. Učestala setva i nepoštovanje plodoreda, dovode do podizanja infektivnog materijala štetnih organizama u zemljištu, što otežava  kontrolu nad njima. Ovaj negativni efekat nepoštovanja plodoreda je naročito izražen u proizvodnji šećerne repe i suncokreta.

U proizvodnji ovih industrijskih biljaka, u našim uslovima se svake godine javljaju patogeni i štetočine koji mogu ograničiti i prinos i kvalitet proizvoda, a koji se dugi niz godina održavaju u zemljištu.

U proizvodnji šećerne repe to su gljive prouzrokovači truleži korena i prouzrokovač pegavosti lišća repe, zatim virus nekrotičnog žutila nerava repe koji prouzrokuje rizomaniju, a od štetočina siva repina pipa, repina nematoda i drugi.

U proizvodnji suncokreta to su prouzrokovač plamenjače suncokreta, prouzrokovač bele truleži i mnoge druge gljive prouzrokovači bolesti.

Uspešna zaštita od štetnih organizama nije moguća samo primenom pesticida. Primena hemijskih mera kontrole treba da je samo krajnja ili korektivna mera, a pre toga bi trebalo sprovesti sve preventivne mere koje nam stoje na raspolaganju. Od tih preventivnih mera, ključna je pravilna plodosmena useva tj. pravilan plodored.

S obzirom da je setva šećerne repe na pragu, a potom i suncokreta, sada je veoma  važno napraviti dobar odabir parcela  i izvršiti setvu u nezaražena zemljišta. Za setvu ovih kultura se preporučuje petopoljni plodored. Ovom merom se utiče kako na smanjenje infektivnog potencijala štetnih organizama u ovoj godini tako i na očuvanje zemljišnog resursa za naredni period.

Izvor: PIS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18