Насловна ВЕСТИ Плодоред важна мера у контроли штетних организама

Плодоред важна мера у контроли штетних организама

224

У току је припрема земљишта за сетву јарих усева.

У производњи свих биљних врста важно је поштовати смену усева, као основног правила добре пољопривредне праксе. Учестала сетва и непоштовање плодореда, доводе до подизања инфективног материјала штетних организама у земљишту, што отежава  контролу над њима. Овај негативни ефекат непоштовања плодореда је нарочито изражен у производњи шећерне репе и сунцокрета.

У производњи ових индустријских биљака, у нашим условима се сваке године јављају патогени и штеточине који могу ограничити и принос и квалитет производа, а који се дуги низ година одржавају у земљишту.

У производњи шећерне репе то су гљиве проузроковачи трулежи корена и проузроковач пегавости лишћа репе, затим вирус некротичног жутила нерава репе који проузрокује ризоманију, а од штеточина сива репина пипа, репина нематода и други.

У производњи сунцокрета то су проузроковач пламењаче сунцокрета, проузроковач беле трулежи и многе друге гљиве проузроковачи болести.

Успешна заштита од штетних организама није могућа само применом пестицида. Примена хемијских мера контроле треба да је само крајња или корективна мера, а пре тога би требало спровести све превентивне мере које нам стоје на располагању. Од тих превентивних мера, кључна је правилна плодосмена усева тј. правилан плодоред.

С обзиром да је сетва шећерне репе на прагу, а потом и сунцокрета, сада је веома  важно направити добар одабир парцела  и извршити сетву у незаражена земљишта. За сетву ових култура се препоручује петопољни плодоред. Овом мером се утиче како на смањење инфективног потенцијала штетних организама у овој години тако и на очување земљишног ресурса за наредни период.

Извор: ПИС Србије