Pojavile se crna i žuta šljivina osa

Na području Novog Sada zasadi šljive se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi od cvetovi se smežuravaju: većina latica opada (BBCH 67) do faze kraj cvetanja: sve latice opale (BBCH 69).

– Prvi ulovi odraslih jedinki crne i žute šljivine ose (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) na lepljivim klopkama postavljenim u zasadima šljiva registrovani su tokom prve nedelje aprila kada je započelo cvetanje šljiva. Tokom celog perioda cvetanja na lepljivim klopkama registrovane su izuzetno visoke brojnosti odraslih jedinki navedenih štetočina – navode u Regionalnom centru „Novi Sad“ prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Trenutno se nalazimo u fazama precvetavanja kada počinje piljenje larvi ovih štetočina koje se ubušuju u tek zametnute plodove.

– Samo u zasadima gde se šljive nalaze u fazama precvetavanja i u kojima polinatori nisu prisutni, u cilju suzbijanja tek ispiljenih larvi šljivinih osa, preproručuje se primena insekticida na bazi aktivne materije deltametrin (Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux) u koncentraciji 0,03-0,05% ili Decis mega u koncentraciji 0,015-0,025% – napominju u RC „Novi Sad“.

Kako navode, formirana lisna masa osetljiva je na napad od strane gljive prouzrokovača plamenjače šljive (Polystigma rubrum) i gljive prouzrokovača šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila).

– Krajem nedelje najavljuje se nestabilno vreme sa padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije od strane navedenih patogena. Proizvođačima se preporučuje redovno praćenje vremenske prognoze, i samo ukoliko su najavljene padavine primena fungicida na bazi aktivne materije mankozeb (Mankogal 80, Dithane M 45) u koncentraciji 0,2-0,25% – upozoravaju stručnjaci ove službe.

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime