Nišavski okrug: Kako smanjiti troškove setve pšenice?

Pitanje koje se ovih dana vrlo često postavlja u krugu proizvođača, ratara i stočara je da li sejati pšenicu, u kom obimu i koju agrotehniku primeniti. Na njivama Nišavskog okruga mogu se videti pripremljene, a i već posejane parcele ozimim strninama.

Trenutno nema dovoljno vlage za nicanje, ali postoje povoljni uslovi za osnovnu obradu, predsetvenu pripremu zemljišta i samu setvu zahvaljujući predhodnim padavinama koje su stvorile povoljne uslove da se započnu setveni radovi.

Poslednja žetva nije bila na nivou očekivanja mnogih ratara. Nedostatak zimske vlage, manjak padavina u prihrani pšenice tokom intzenzivnog porasta i najbitnije tokom nalivanja zrna i faza zrenja, rezultiralo je vrlo slabim prinosima i lošijem kvalitetu roda na teritoriji većeg dela Nišavskog okruga.

Prošla setva je bila dosta skupa, a predstojeća je još skuplja. Od predhodne setve seme je poskupelo za 30%, zavisno od sortimenta. Minerala đubriva su na nivou cena s proleća, ali 3 puta skuplja od predhodne jeseni. Istina, cena merkantilne pšenice je kao nikad ranije povoljna sa aspekta proizvodnje i samih proizvođača. Cena pšenice jeste najvažniji faktor koji bi mogao da opredeli proizvođače da je seju i ove jeseni. Drugi faktor je velika potreba za pšenicom i treće, pšenica je kao i ostala strna žita najbolja i najčešća predkultura ostalim kultivisanim vrstama.

Međutim ako cena pšenice bude na ovom nivou u narednoj žetvi, do ove cene se može doći jedino zadovoljavajućim kvalitetom zrna, da sadržaj proteina u zrnu bude više od 12,5-13%, sadržaj glutena viši od 32-33%, hektolitarska težina preko 80kg/l. Za potrebe proizvodnje stočne hrane nije potreban ovaj navedeni kvalitet zrna pšenice. Da bi se ovi minimumi kvaliteta zrna pšenice, sa aspekta potreba tržišta i mlinske industrije postigli potrebno je sejati adekvatne sorte i primeniti adekvatnu agrotehniku.

Treba sejati kvalitetne sorte, poboljšivače i hlebne sorte koje najčešće postižu željeni kvalitet zrna. Na našem tržištu ima dosta sorti visokog tehnološkog kvaliteta različitih semenskih kuća. Za dobar kvalitet zrna vrlo je bitno i potrebno primeniti dobru agrothniku, pre svega đubrenje potrebnim količnama mineralnih hraniva i adekvatnim đubrivima. Neophodna je ishrana u startu, zavisno od stanja mineralnih hraniva u zemljištu potrebnim količinama fosfora i kalijuma, a zatim kvalitetna i adekvatna prihrana u proleće azotom, u cilju dobijanja i dobrih prinosa i dobrog kvaliteta. Naša su zemljišta najčešće siromašna fosforom, a dobro obezbeđena kalijumom. Zbog toga u zasnivanju useva pšenice, nezavisno od agrohemijske analize zemljišta, treba uneti bar 60-80kg/ha fosfora. U prolećnoj prihrani bar 90-110kg/ha azota, zavisno od intenzivnosti i potrebe sorte i od stanja trenutno biljkama dostupnog azota u zemljištu koji se može utvrditi N-min metodom. Ipak bi trebalo obaviti agrohemijsku analizu zemljišta pogotovu sada, da bi poljoprivrednici znali da li, koliko treba i čime nađubriti naše zemljište.

Trenutno su mineralna đubriva dosta skupa, u odnosu na predhodnu jesenju setvu 2-3puta skuplja. Kad se tome doda da je i seme poskupelo za gotovo 30% dolazi se do jako visoke cifre ulaganja u novu proizvodnju po hektaru posejane površine, bar 100-120 000 dinara. Malo proizvođača će biti u mogućnosti da izdvoji ovu sumu novca da bi primenili punu agrotehniku. A da li će cena zrna pšenice biti na ovom nivou?  Bez adekvatnog đubrenja i pre svega primene deklarisanog, kvalitetno dorađenog i zaprašenog semena nema ni dobrih prinosa. Većina proizvođača će uštedeti na nekom od pomenutih faktora proizvodnje. Sejaće sopstveno seme iz ambara i samostalno zaprašivati kontaknim fungicidima koji nisu tako efikasni u suzbijanju spektra biljnih bolesti kao sistemični koji se uglavnom primenjuju u doradnim centrima. Većina će sejati bez upotrebe startnog đubriva a primeniće azot u prihrani koji je nosioc prinosa. To može dovesti do disbalansa u mineralnoj ishrani i na kraju do toga da se ne postignu željeni prinosi i kvalitet prinosa, da se desi poleganje useva, osetljivost na brojne bolesti izazvane primenom samo azota, a ne i ostalih potrebnih elemenata mineralne ishrane.

Svi ovi faktori utiču na krajnji prinos i u startu na njegovo smanjenje. Ono na čemu se može uštedeti je da se primeni redukovana obrada zemljišta, da se u manjem broju prohoda ostvari ušteda u gorivu, u radnim satima, a ujedno ubrza i pojednostavi setva. Primenom tanjirača, traktorskih freza ili setvenih agregata u dva do tri prohoda na bar 15-18cm dubine, može se obaviti na čistim njivama od korova redukovana obrada zemljišta i zatim setva. Ovako se izbegava oranje i dva do tri prohoda pripreme zemljišta. Rezultati u praksi dokazuju da se i na ovaj način mogu dobiti prinosi na nivou prinosa klasične obrade zemljišta i setve s tim što je neophodno naredne godine za okopavine orati na 35-40cm dubine da bi se razbio plužni đon i zbijenost zemljišta, što bi dobro bilo uraditi i primenom podrivača. Na nekim zemljištima i uz prisustvo adekvatnih mašina i direktna setva bez ikakve predhodne obrade zemljišta i dodatne predsetvene pripreme zemljišta može biti rešenje u cilju smanjenja troškova.

Piše: Saša Stanković, PSSS Srbije

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar