Ogrozd, ribizlin brat

Šta to ogrozd, gotovo zaboravljenu biljku, čini tako posebnim? Izgled? Ne, obilje vitamina.

Ogrozd je divlja biljka koja raste u obliku grma, punog oštrog trnja. To je vrsta voća iz roda ribizli (Ribes), žbun srednjeg rasta koji počinje da rađa druge godine, a punu rodnost daje u periodu od  pete do osme godine. U proseku živi oko 15 godina, ali može doživeti i 20. Plodovi su veličine klikera i maljavi. Sazreva od početka jula do sredine avgusta. Bere se kad je plod zelenkast, a često se u toj fazi beru i sorte čiji je plod crvene boje. Berba se obavlja ručno, a ubrani plod ne sme se ostaviti na suncu jer se lako kvari. Plodovi se sortiraju za vreme berbe i stavljaju u ambalažu koja je ista kao i kod ribizleOgrozd je izuzetno bogat različitim vitaminima i nutrijentima, a ovi su najčešći:

Vitamin C: Ogrozd je posebno bogat vitaminom C, koji je snažan antioksidans. Vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sistema, podržava zdravlje kože i igra ulogu u očuvanju zdravlja krvnih sudova.

Vitamin K: Ogrozd sadrži vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi i očuvanje zdravlja kostiju.

Vitamin A: Ovaj vitamin je ključan za očuvanje zdravlja vida, rasta i razvoja tkiva te podršku imunološkom sistemu.

Dijetalna vlakna: Ogrozd je dobar izvor vlakana, što je važno za regulaciju probave, održavanje zasićenosti i podršku zdravlju creva.

Folna kiselina (vitamin B9): Folna kiselina ima ključnu ulogu u metabolizmu aminokiselina i nukleinskih kiselina te je posebno važna za trudnice zbog podrške razvoju fetusa.

Mangan: Ogrozd sadrži mangan, mineral koji igra ulogu u enzimskim reakcijama u organizmu i podržava zdravlje kostiju.

Kalijum: Kalijum je važan mineral za ravnotežu elektrolita i normalno funkcionisanje srca i mišića.

Fitonutrijenti: Ogrozd takođe sadrži različite fitonutrijente, uključujući flavonoide i antocijane, koji imaju antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo i mogu pružiti zaštitu od određenih bolesti.

Vitamin E: Iako u manjim količinama, ogrozd sadrži i vitamin E, koji je takođe antioksidans i podržava zdravlje kože i ćelijskih membrana.

Čak je i žilava koža bogata vrednim višestruko nezasićenim masnim kiselinama, koje omogućuju bolju iskoristivost karotena koji se nalazi u voćnom mesu.

Ako ga ne koristite sveže ubranog, najbolje je da ogrozd zaledite kao plod ili pire i da ga u zimskom periodu koristite kad zatreba. Jedino na taj način se može sačuvati bez konzervansa.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18