Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД
224

Ekskluzivni vinski salon Grand Tasting u beogradskom hotelu Metropol Palas održava se ove godine u subotu 24. februara. Ova svojevrsna vinska liga šampiona, na kojoj najbolji vinari i vinarije s prostora ex YU predstavljaju najbolja vina iz svojih podruma, očekuje se svake godine s povečanom pažnjom u čitavom regionu.


Među 50 izabranih vinarija koje su pozvane da se ove godine nađu na Grand Tastingu nalazi se 14 iz Srbije: Podrum Radovanović, Matalj, Kovačević, Erdevik, Deurić, Milijan Jelić, Temet, Vinarija Zvonko Bogdan, Vino Budimir, Cilić gazdinstvo, Jović, Chichateau, Bikicki i s Kosova vinarija Lakićević. Ova srpska vinska reperezentacija trebalo bi da pokaže zašto su srpska vina poslednjih godina dospela u sam regionalni vrh.


Uz domaće vinare, najbrojnija je selekcija iz Hrvatske. Iz Istre stižu Coronica, DeGrassi, Benvenuti, Tomaz, Meneghetti i Ipša, sve velika imena tamošnje vinske scene. U Beograd dolaze i dvojica velikana slavonske vinske scene Ivo Enjingi i Vlado Krauthaker, te kao debitant na Grand Tastingu iz tog dela Hrvatske vinarija Antunović čija vina osvajaju platine na Dekanterovim ocenjivanjima.
Posebna atrakcija su tri najcenjenije vinarija s Korčule – Krajančić, Bire i Zure – čija vina uživaju kultni status širom regiona pa i u Srbiji. Inače, iz Dalmacije stižu i ekskluzivna vinarija Saints Hills, zatim vinarija Grgić s Pelješca, Braća Plančić s Hvara i Rizman s Komarne kod Metkovića, te sepcijalsita za izborne, kasne i ledene berbe vinarija Bodren iz Međimurja.


Sloveniju će predstavljati vinarije Ščurek, Marijan Smičič, Sirk, M-enostavno dobra vina, Gjerkeš, Penine Istenič, Sanktum, Klet De Baguer i kao debitant na Grand Tastingu vinarija Domaine Vicomte de Noüe-Marinič.
Vinarije iz Hercegovine uvek su privlačile posebnu pažnju posetilaca Grand Tastinga. Tako će po svoj prilici biti i ovaj put kada će publika imati prilike da proba najbolje iz vinarija Vukoje, Škegro, Podrumi manastira Tvrdoš, Vinogradi Nuić i Milas. Među predstvanicima Bosne i Hercegovine nalazi se još i sve značajnija vinarija Jungić iz okoline Banja Luke.
Konačno, presek vinske scne ex-YU zaokružiće ove godine tri renomirane makedonske vinarije Chateau Kamnik, Tikveš i Bovin, te crnogorski gigant Plantaže.


Posetioci ovog nesvakidašnjeg vinskog salona pored prilike da probaju mnoga skupa i retka arhivska vina imaće prilike da prisustvuju i nekoj od četiri masterclass radionica. Na prvoj će proslavljeni srpski vinar Mija Radovanović predstaviti čak sedam berbi svog najboljeg vina Cabrenet Sauvignon Reserva i Cabrenet Sauvignon Grand Reserva; Moreno Koronika će govoriti o sedam berbi legendarnog vina s istarske crvene zemlje Gran Teran Coronica, od kojih će najstarije biti 20 godina staro; Enest Tolj, vlasnik supermoderne vinarije Saints Hills predstaviće šest najboljih berbi čuvenog vina Dinagač, uključujući i E.T. Dingač 2019 koji je zavredeo fantatstičnih 99 poena magazina Wine Enthusiast i tako postao najbolje ocenjeno hrvatsko vino ikada; dok će hercegovački vinar Radovan Vukoje predstaviti pet berbi čuvenog Carskog vina, jednog od malobrojnih velikih belih vina regiona!
Grand Tasting će biti otvoren za profesionalnu publiku od 13 do 15 časova, a za sve ostale od 15 do 21 sat.
Preostale ulaznice za ovaj spektakularni vinski događaj mogu se nabaviti online preko Tickets.rs na adresi:

FOTO: Ivana Čutura