Насловна ВЕСТИ
22
Foto: RTV

Јубиларни 35. “Дани лудаје” у знаку врхунских одгајивача и “Банатског фруштука” На јубиларној и најстаријој кикиндској туристичкој манифестацији нису срушени лане постигнути апсолутни рекордни, али су врхунски одгајивачи „издоминирали“ и на 35. “Данима лудаје”. Како је објављено на сајту Града Кикинде, сада већ четвороструки победник, Душан Јанков из Чуруга, није успео да надмаши себе и потуче прошлогодишњи рекорд кад је у Кикинду донео џиновску 639,5 килограма тешку бундеву.
-Вага се данас зауставила на 588, 5 килограма и то је било довољно за прво место и новчану награду од 100.000 динара. Задовољан сам овим резултатом. Попут других одгајивача, трудио сам се да дам све од себе. За врхунски резултат је потребно и врхунско семе, које се набавља из иностранства. Цене се креће од неколико десетина до неколико стотина евра. Чак 50 одсто успеха носи управо семе- признао је овај магистар фитофармације и некрунисани краљ “Дана лудаје”. Да Кикинђани на овом плану не заостају, потрудио се наш суграђанин Горан Лазић. Гинисов рекордер је и на 35. “Данима
лудаје” био је упечатљив, а кућни буџет поправио за 140.000 динара. Сто хиљада припало му је за прво место у категорији најдужих лудаја, а треће место је узео у категорији најтежих бундева.

-Однеговао сам и овде донео 312 центиметара дугачку тикву. Прошлог септембра, на такмичењу у словеначком месту Мозирје код Љубљане, поставио сам нови светски рекорд са тивком од 395, 4 центиметара. Поред квалитетног семена, за врхунске резултате неопходни су повољне временске прилике, наводањавање, али и нега и заштита. И тако скоро осам месеци, док тиква не стигне на мерење. Прошла година бла је успешнија, будући да сам постао Гинисов рекордер- признао је Лазић. За новчане награде у две
конкуренције, на овогодишњим “Данима лудаје” нашло се седам тешкашица и девет вижљастих лудаја. Најбољим одгајивачима честитали су градоначелник Никола Лукач и његова заменица Дијана Јакшић Киурски.

Одгајивач из Уљме градоначелника Кикинде изненадио је необичним поклоном- ракијом од дулека, уз констатацију да је ред да они
који даривају најбоље произвођаче, нешто и добију од њих.
-Успели смо да ипак организујемо јубиларне 35. “Дане лудаје” и то је најважније. Поносан сам на организацију, али и постигнуте резултате. У релативно кратком временском периоду, осмислили смо и реализовали манифестацију. Посебан печат лепој слици дао је незаобилазан “Банатски фруштук”- казао је Лукач.
А на „Банатском фруштуку“ засладити се могло сладоледом од лудаје који је први пут понудула Смиља Француски док су пивопије уживале у пиву од лудаје занатске пиваре Радице Панића из Кикинде које је своју премијеру имало на прошлогодишњој манифестацији.