Насловна ВЕСТИ „Proširi uticaj“ Generali inicijative The Human Safety Net

„Proširi uticaj“ Generali inicijative The Human Safety Net

409

The Human Safety Net (THSN), Generalijeva globalna inicijativa za podršku zajednici, pokreće projekat „Proširi uticaj”, inovativnu višegodišnju strategiju širenja društvenog uticaja na najugroženije porodice i ambiciozne preduzetnike. THSN udružuje snage sa deset kompanija, fondacija i agencija kao suinvestitora.

Tri godine nakon pokretanja, inicijativa The Human Safety Net je aktivna u 22 zemlje. Inicijativa je do sada finansirala sprovođenje inovativnih projekata, a mnogi njeni partneri razvili su modele koji se mogu primeniti izvan jedne organizacije i mogu funkcionisati i na nacionalnom nivou. Socijalni preduzetnici u okviru globalne mreže imali su ambiciju da odu korak dalje, ali su im nedostajala sredstva. Kako bi u svojoj mreži nevladinih organizacija identifikovala programe sa velikim potencijalom i proverenim uticajem i finansijski im pomogla da povećaju svoj doprinos pružanju podrške porodicama i izbeglicama širom zemlje, inicijativa The Human Safety Net osmislila je projekat „Proširi uticaj”, u koji će u naredne tri godine uložiti sedam miliona evra.

Danas, The Human Safety Net najavljuje pokretanje prve tri investicije u okviru projekta „Proširi uticaj” u ukupnom iznosu od 1,8 miliona evra. U okviru programa „Za porodice”, The Human Safety Net će proširiti porodične centre i programe za roditelje i staratelje u Srbiji i Argentini, tako što će Fondaciji Novak Đoković u Srbiji i organizaciji Haciendo Camino u Argentini pomoći da povećaju svoj uticaj. Pored toga, The Human Safety Net će podržati francusku organizaciju Singa u cilju stvaranja novog globalnog subjekta koji će pokrenuti pet novih inkubatora za izbeglice preduzetnike u Francuskoj i Nemačkoj.

Organizacije Haciendo Camino i Singa podeliće svoju  metodologiju sa drugim organizacijama iz socijalnog sektora, dok Fondacija Novak Đoković želi da se njen program u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije usvoji preko lokalnih zajednica. Da bi napredak bio održiv i u skladu sa ciljem inicijative The Human Safety Net da stvori otvorenu mrežu, ove tri organizacije će dobiti podršku deset kompanija, fondacija i agencija koje su odlučile da udruže snage sa THSN-om u ovoj prvoj godini.

Da bi projekat „Proširi uticaj“ mogao da se razvija na globalnom nivou, The Human Safety Net najavljuje i partnerstvo sa organizacijom Ashoka, vodećom svetskom mrežom socijalnih preduzetnika. Ashoka će pomagati u odabiru NVO-a i u naredne tri godine pružati im podršku u vidu stručnih saveta i mentorstva, oslanjajući se na svoje iskustvo u širenju uticaja sa preko 3600 inovatora širom sveta. Pored toga, The Human Safety Net sa svojom zajednicom partnera podeliti poslovnu  stručnost i znanja i veštine Generalijevih lidera i talenata, istovremeno promovišući razmenu najboljih praksi i iskustava.

– Mi razumemo razmere izazova s kojima se suočava inicijativa The Human Safety Net – rekao je Filip Done, generalni direktor Generali grupe. – Globalno, dvesta pedeset miliona dece uzrasta do pet godina rizikuje da ne ostvari puni razvojni potencijal. Pored toga, od 2015. godine u Evropu je stiglo skoro pet miliona izbeglica koje hitno moraju da obezbede sredstva za život za sebe i svoje porodice. Oba ova problema dodatno komplikuje pandemija kovid-19. U svojoj zajednici partnerskih NVO imamo programe koji mogu doprineti rešavanju ovih problema na nacionalnom i međunarodnom nivou. Projektom „Proširi uticaj” podržavamo ove programe kroz višegodišnje strateške investicije. Želimo da mobilišemo širu mrežu i zato mi je drago što deset kompanija, fondacija i agencija želi sa nama da ulaže u prve tri izabrane nevladine organizacije.”

Fondacija Novak Đoković proširiće svoj program „Podrška, ne perfekcija” na 15 gradova Srbije, uz blisku saradnju sa lokalnim samoupravama. Porodice koje žive u siromaštvu ne moraju da teže savršenstvu, ali im treba odgovarajuća podrška da pomognu svojoj deci da napreduju, čak i u najtežim okolnostima. Otuda i naziv programa „Podrška, ne perfekcija” Fondacije Novak Đoković. Fondacija koju je osnovao najbolje plasirani teniser sveta je srpski centar za izvrsnost u oblasti razvoja dece u ranom detinjstvu.

Uz podršku projekta „Proširi uticaj“, Fondacija Novak Đoković ima za cilj da proširi uticaj svog programa na roditelje i staratelje širom Srbije, u saradnji sa državnom i lokalnom upravom. Fondacija uspostavlja saradnju sa predškolskim ustanovama u 15 gradova (Baču, Kragujevcu, Jagodini, Nišu, Šapcu, Smederevu, Pančevu, Kovačici, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Valjevu, Novom Pazaru) kako bi podržala stvaranje posebnih centara za roditelje u kojima će se održavati desetonedeljni kurs roditeljstva. Opštine će postepeno biti osposobljene da samostalno vode program „Podrška, ne perfekcija”, koji će postati deo njihovih usluga za porodice koje teško žive.