Voćarstvo bez posrednika može doneti profit proizvođačima

Nekada se u Šumadiji najviše gajila šljiva, po čemu je ovaj region i bio prepoznatljiv, međutim, poslednjih godina proizvodnja jabuke polako potiskuje šljivu. I pored toga, intenzivna voćarska proizvodnja i podizanje savremenih voćnjaka dovelo je do toga da voće iz Šumadije postane konkurentno na inostranom tržištu, ali i da više od 90% proizvodnje zadovoljava standarde prve klase.

U selu Balosave kod Knića već 10 godina porodica Nikolić bavi se intenzivnom voćarskom proizvodnjom. Na skoro 12 hektara gaje jabuke, nektarine i borovnice. Nemanja Nikolić objašnjava da su prošle godine prvi put, sami bez posrednika uspešno izvezli voće na zahtevno rusko tržište i da je primetna isplativost kada proizvodite voće prve klase.

– Što se tiče jabuke tu imamo već neki kapacitet, kod zlatnog delišesa to je nekih 80 tona godišnje u zavisnosti od godine do godine sa 90 % i više prve klase. Što se tiče greni smita slobodno mogu da kažem da prelazimo i 100 tona. Bilo kakvo odustajanje i minimalnog odstupanja od kvaliteta se automatski odražava na prihod i na zaradu i to je pogotovu izraženo u voćarstvu. Ako bilo ko ko se bavi time ide na proizvodnju prve klase manju od 85 % pa i 90% iskreno, iz našeg iskustva, to nije rentabilno i nije isplativo. Mi idemo na 90 % i više prve klase na svim kulturama koje imamo" kaže za RTV Nemanja Nikolić, voćar, iz ,,Gruža agrara’, u selu Balosave opština Knić. Moderne voćnjake karakteriše gusta sadnja sa obezbeđenim sistemom zalivanja ali i protivgradne mreže koje ne štite samo od grada već i od jakog sunca. U Srbiji su najviše zastupljene sorte jabuka, greni smit, zlatni delišes, crveni delišes, gala i ajdared.

 -Mi smo od 2006. godine krenuli sa inteziviranjem proizvodnje jabuke. Uglavnom su primenjena iskustva iz Italije, Nemačke i Holandije. To je sličan sistem gajenja koji podrazumeva gustu sadnju sa nekih 4000 pa i četiri i po hiljade stabala po hektaru, sa vrlo interesantnim sortama koje inostrani kupci prihvataju. U periodu od 2000. do 2005. godine prosečna godišnja proizvodnja je iznosila negde oko 170 000 tona a sada je na nivou od oko 450 000 sa tendencijom daljeg povećanja tako da je ta proizvodnja utrostručena faktički u nekih 15, 16 godina, potvrdio je Dragan Radivojević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu Knić je pravi primer poljoprivredne opštine koja ima 36 sela i oko 4000 registrovanih domaćinstava. Proizvodnja u ovoj opštini većinom je okrenuta ka izvozu.

 -Sve su uradili u ovoj opštini, sve aspekte poljoprivrede i osnivanje zadruga i kooperativnih centara i imaju saradnju sa poljoprivrednom stručnom službom, dobru lokalnu samoupravu i saradnju sa ministarstvom i ovde su poljoprivrednici koji prate subvencije i mere kako ministarstva poljoprivrede tako i lokalne subvencije. Mislim da je veoma dobro da su sve grane u poljoprivredi objedinili i napravili jednu jaku poljoprivrednu opštinu a to je dovelo do toga da imaju mnogo jake poljoprivrednike koji su sada postali i ozbiljni privrednici, kaže za RTV Aleksandar Bogićević, pomoćnim ministra poljoprivrede za ruralni razvoj.

Upravo je porodica Nikolić sa svojom voćarskom proizvodnjom u okviru firme ,,Gruža agrar’’ vodeći izvoznik u opštini Knić a uvođenjem novih tehnologija više od 90 % njihovog voća je prve klase što je glavni uslov za izvoz na zahtevno inostrano tržište.

Izvor:RTV

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18